home

Opleiding tot radiodiagnostisch laborant

Wil jij intensief omgaan met patiënten en tegelijkertijd werken met de meest geavanceerde röntgenapparatuur en computers? Dan is de vervolgopleiding tot radiodiagnostisch laborant iets voor jou.

Als radiodiagnostisch laborant maak je met behulp van geavanceerde röntgenapparatuur en computers afbeeldingen van de inwendige mens. Je kijkt of de afbeeldingen technisch goed zijn en voldoende informatie geven om de radioloog een diagnose te kunnen laten stellen. Je krijgt te maken met patiënten met lichte kwetsuren, maar ook met patiënten die ernstig ziek zijn of een zwaar ongeluk hebben gehad. Dat maakt het werk soms geestelijk en lichamelijk zwaar, maar ook uitdagend. In je werk is het belangrijk dat je zorgvuldig, zelfstandig, flexibel, servicegericht en stressbestendig bent.

Na afronding van de opleiding kun je zelfstandig, al dan niet in samenwerking met de radioloog, diverse beeldvormende onderzoeken uitvoeren. 

Opleidingsprogramma

Start en duur van de opleiding

De opleiding start 2x per jaar, in februari en september, bij voldoende deelname in de regio en duurt 3 jaar. Gedurende de opleiding geldt in principe een fulltime dienstverband. Het omvat een theoriegedeelte en een praktijkgedeelte. Hierbij combineer je werken en leren.

Praktijk

Tijdens het praktijkgedeelte werk je op de afdeling Radiologie op beide locaties van het OLVG. Daarnaast loop je stage op een aantal andere afdelingen in het OLVG. 
Gedurende het praktijkgedeelte van de opleiding leer je de diverse onderzoeken die op de afdeling worden gedaan zelfstandig uit te voeren. 

Theorie

Het theoriegedeelte wordt verzorgd door het opleidingsinstituut VUmc Amstel Academie. 

Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere:

  • Radiologie/instelkunde/techniek
  • Stralingsfysica/stralingshygiëne
  • Anatomie/fysiologie
  • Ziekteleer

Zowel in de theorie als in de praktijk leer je hoe je met patiënten en medische techniek om moet gaan, hoe je met collega's samenwerkt en hoe je kwalitatief goede zorg kunt leveren en een traject kunt opzetten om de zorg nog verder te verbeteren.
Gedurende de opleiding zijn er meerder toetsmomenten, zowel schriftelijk als in de praktijk. Het derde jaar sluit je af met een onderzoeksrapport, een schriftelijk examen stralingshygiëne deskundigheid niveau 4 A/B en een eindgesprek.

Gedurende je opleiding werk je met een opleidingsportfolio. Hierin staan alle gegevens van je opleiding. Dit gebruik je om al je praktische resultaten en ander materiaal waaruit je praktische vorderingen blijken, in te verzamelen.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot de opleiding tot radiodiagnostisch laborant moet je minimaal in het bezit zijn van een havo- of vwo-diploma. De vakken wiskunde en natuurkunde zijn een pré. 

Verder ben je minimaal 17 jaar en wordt van je verwacht dat je zorgvuldig, nauwkeurig en zelfstandig bent. Deze zelfstandigheid heb je nodig omdat al snel tijdens de opleiding van je wordt verwacht dat je de meest voorkomende onderzoeken zelfstandig kunt uitvoeren. 

Diploma

Na afronding van de opleiding ontvang je het Bewijs van Bevoegdheid Radiodiagnostisch Laborant. Hiermee kun je op een afdeling Radiologie van een ziekenhuis werken. 

Kosten en salaris

Het ziekenhuis betaalt de opleiding, inclusief de bijbehorende literatuur. Wel moet dan aan de gestelde voorwaarden worden voldaan. Tijdens de eerste 6 maanden, de beroepsvoorbereidende periode (BVP), krijg je een leerovereenkomst waaraan zakgeld verbonden is. De hoogte hiervan is leeftijdsafhankelijk. Na afronding van de BVP, krijg je een leerarbeidsovereenkomst en een leerlingensalaris, conform cao-ziekenhuizen.

Solliciteren

Wil je op de hoogte blijven van de start van de werving voor beide locaties, abonneer je dan op de OLVG vacaturemail. Of bekijk direct of de werving voor deze opleiding bezig is op www.werkenbijolvg.nl/vacatures. Vanwege de grote belangstelling kunnen wij alleen degenen die het meest aansluiten bij de gewenste vooropleiding en competenties uitnodigen voor een gesprek. Een meeloopdag is uitsluitend mogelijk tijdens de sollicitatieprocedure.

Meer weten?

Informatie over de inhoud van deze opleiding kun je opvragen bij:

OLVG, locatie Oost:
H.J.J. Broekhuisen, praktijkopleider
E: H.J.J.broekhuisen@olvg.nl  

OLVG, locatie West:
Mevr. K. Weerdenburg, Praktijkbegeleider
E: k.rosenkrantz@olvg.nl