Opleiding tot Intensive Care-verpleegkundige

Spreekt hoog complexe zorg in een acute, dynamische en technische omgeving jou aan? Dan is de opleiding tot Intensive Care (IC)-verpleegkundige misschien iets voor jou. Je leert de zorg te coördineren en uit te voeren voor één of meerdere patiënten op de IC. Hierbij werk je in een team van zorgverleners.

Op de IC liggen patiënten met een dreigende of ernstige stoornis van één of meerdere vitale functies. Dit kan een grote diversiteit aan gezondheidsproblemen geven. Als IC-verpleegkundige informeer je de patiënt en zijn naasten over de behandeling. Je voert diverse verpleegkundige handelingen en interventies uit, afgestemd op de specifieke situatie van de patiënt. Dit kan een situatie zijn waarin de patiënt totaal afhankelijk is van zorgverleners en apparatuur.

Als je de opleiding tot IC-verpleegkundige hebt afgerond, heb je specifieke kennis en vaardigheden om op deskundige wijze gespecialiseerde zorg te kunnen verlenen aan patiënten in levensbedreigende situaties.

Afdelingsinformatie

OLVG, locatie Oost en OLVG, locatie West hebben beide een IC. OLVG, locatie Oost heeft een niveau 3 IC met 24 bedden en 150 personeelsleden. Deze IC heeft een regionale functie. OLVG, locatie West heeft een niveau 2 IC met 9 bedden en 50 personeelsleden. Lees meer over:

Opleidingsprogramma

Tijdens de opleiding tot IC-verpleegkundige leer je geheel zelfstandig zorg te verlenen aan patiënten in instabiele en/of levensbedreigende situaties. De opleiding duurt 18 maanden en start twee keer per jaar: in oktober en april. Het omvat een theorie- en een praktijkgedeelte.

Theorie

Het theoriegedeelte bestaat uit 7 lesblokken van 6 dagen bij het opleidingscentrum Amstel Academie. In die lesblokken krijg je de volgende verpleegkundige, beroepsondersteunende- en (para-)medische vakken:

Klinisch redeneren

Advanced Life Support

Basisvorming Acute Zorg

Shock en hemodynamiek

Basis Cardiologie

Algemene chirurgie

Zuurstoftoediening en Handbeademing (inclusief zuurbase evenwicht)

Hoogcomplexe zorg: interne en neurologische aandoeningen, nierfunctievervangende therapie, Multi Orgaan Falen en polytrauma

Anesthesie

Neurochirurgie (facultatief)

Beademing (basis en hoogcomplex)

Cardiochirurgie (facultatief)

Praktijk

Tijdens het praktijkgedeelte werk je op de IC-afdeling. Daarnaast loop je stages op andere afdelingen. Op locatie West is dat op de CCU, de Recovery/Anesthesie en op de SEH. Op locatie Oost wordt alleen op de CCU stage gelopen. Om een idee te krijgen van de behandelingen die patiënten kunnen ondergaan, woon je een aantal operaties en onderzoeken bij. Gedurende de praktijkperiode werk je aan de hand van een praktijkopleidingsportfolio en krijg je twee werkbegeleiders toegewezen.

Opleidingsgegevens

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot de opleiding tot IC-verpleegkundige ben je
A-verpleegkundige en/of heb je de opleiding HBO-V afgerond. Bij voorkeur nemen we mensen aan met minimaal één jaar werkervaring als gediplomeerd verpleegkundige.

Opleidingsduur en lesdagen

De opleiding start twee keer per jaar, in april en oktober, en duurt 18 maanden. Er zijn (afhankelijk van deelname aan facultatieve onderdelen)
42 lesdagen. Je kunt gedurende de opleiding werken in een dienstverband van 32 of 36 uur.

Solliciteren

Ga naar werkenbijolvg om te kijken of de vacature open staat. Is dit niet het geval, maar wil je wel op de hoogte blijven? Abonneer je dan op OLVG vacaturemail

Voor vragen kun je contact opnemen met OLVG Recruitment:
T 020  599 37 94.

Kosten en salaris

Het ziekenhuis betaalt de opleiding, inclusief de bijbehorende literatuur.
Wel moet er aan de gestelde voorwaarden worden voldaan.*
Het salaris is conform CAO ziekenhuizen.

Accreditatie

De opleiding is gecertificeerd door het College  Zorgopleidingen (CZO). Als je de examenonderdelen van de opleiding succesvol afrondt, ontvang je een CZO-diploma.

* In principe vergoedt OLVG de kosten van de opleiding die aan het opleidingsinstituut moeten worden betaald. In sommige gevallen is de terugbetalingsregeling van toepassing. Dit is het geval wanneer de leer/arbeidsovereenkomst op verzoek van de werknemer, of door de werknemer veroorzaakte verwijtbare redenen, gedurende de opleiding wordt beëindigd.

Meer weten?

Voor meer informatie kan je contact opnemen met:

OLVG, locatie Oost:
dhr. M. Bouma, klinisch verpleegkundig opleider IC
T: 020 599 21 48
E: m.k.bouma@olvg.nl

Mevr. R. Jankipersadsing, teamleider IC
T: 020 599 41 07
E: r.jankipersadsing@olvg.nl

OLVG, locatie West: 
mevr T. Pruiksma, praktijkbegeleider
T: 020 510 87 19
E: t.pruiksma@olvg.nl

mevr. A.M. Leguijt - Smits, teamleider IC
T: 020 510 81 22
E: a.leguijt-smits@olvg.nl