Opleiding tot dialyseverpleegkundige

Wil jij je specialiseren in de verpleegkundige zorg voor patiënten die nierfunctievervangende therapie ondergaan vanwege chronisch of acuut nierfalen? Tijdens de opleiding tot dialyseverpleegkundige leer je alles wat je hiervoor nodig hebt.

OLVG heeft op beide hoofdlocaties een dialyseafdeling. De nierfunctievervangende therapieën die wij op onze dialyseafdelingen bieden, zijn hemodialyse en peritoneaaldialyse. Daarnaast bieden we voor- en nazorg aan mensen die een niertransplantatie ondergaan in AMC of VUmc.

Als dialyseverpleegkundige werk je in een multidisciplinair team en heb je een hoge mate van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Je begeleidt en ondersteunt dialysepatiënten. En zorgt ervoor dat ze goed voorbereid zijn op de behandeling. Tijdens de behandeling bewaak je de patiënt continu en handelt bij hemodynamische instabiliteit. Doorgaans ga je een langdurige zorgrelatie met de patiënten aan. Goede communicatieve vaardigheden en doorzettingsvermogen zijn belangrijk voor het uitoefenen van je werk. Affiniteit met techniek en ICT een pre.

Na afronding van de opleiding kun je zelfstandig dialysepatiënten verplegen. Samen met nefrologen, (pre)dialyseverpleegkundigen, dialyseassistenten, afdelingsassistenten, maatschappelijk werkenden, diëtisten, technici, een afdelingslaborante en secretaresses vorm je een deskundig en betrokken team. Lees meer over:

Opleidingsprogramma
Opleidingsgegevens
Meer weten

Opleidingsprogramma

Tijdens de opleiding tot dialyseverpleegkundige leer je geheel zelfstandig zorg te verlenen aan dialysepatiënten die afhankelijk zijn van nierfunctievervangende therapie. De opleiding duurt 15 maanden en start twee keer per jaar; in april en november. De opleiding bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte.

Theorie

Het theoriegedeelte wordt verzorgd door het opleidingscentrum Amstel Academie en is verdeeld in twee praktijkleerperiodes. In de eerste leerperiode worden de chronische aspecten behandeld en in de tweede leerperiode ligt de nadruk op gecompliceerde en acute zorgvraag. De theorie wordt getoetst door middel van schriftelijke tentamens en presentaties van patiëntcasussen.

Praktijk

Tijdens het praktijkgedeelte van de opleiding word je begeleid door twee vaste werkbegeleiders. Je werkt het meest op de afdeling hemodialyse. Daarnaast loop je vier weken stage op de afdeling peritoneaaldialyse in OLVG. Ook is er een externe stage van twee weken op de transplantatie-afdeling.

Opleidingsgegevens

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot de opleiding tot dialyseverpleegkundige ben je A-verpleegkundige en/of heb je de opleiding HBO-V afgerond.
Bij voorkeur heb je minimaal één jaar werkervaring als gediplomeerd verpleegkundige.

Opleidingsduur en lesdagen

De opleiding start twee keer per jaar, in april en november, en duurt 15 maanden. Er zijn 32 lesdagen. Je kunt gedurende de opleiding werken in een dienstverband van 32 uur of meer. Gedurende de hele opleiding ben je in dienst van OLVG.

Solliciteren

Ga naar werkenbijolvg om te kijken of de vacature open staat. Is dit niet het geval, maar wil je wel op de hoogte blijven? Abonneer je dan op OLVG vacaturemail

Voor vragen kun je contact opnemen met OLVG Recruitment:
T 020  599 37 94.

Kosten en salaris

Het ziekenhuis betaalt de opleiding, inclusief de bijbehorende literatuur. Wel moet dan aan de gestelde voorwaarden* worden voldaan.

Het salaris is conform CAO ziekenhuizen.

Accreditatie

De opleiding is gecertificeerd door het College  Zorgopleidingen (CZO).
Als je de examenonderdelen van de opleiding succesvol afrondt, ontvang je een CVO-diploma.

* In principe vergoedt OLVG de kosten van de opleiding. In sommige gevallen is de terugbetalingsregeling van toepassing. Dit is het geval wanneer de leer-/arbeidsovereenkomst gedurende de opleiding wordt beëindigd op verzoek van de werknemer of door de werknemer veroorzaakte, verwijtbare redenen.

Meer weten

Voor meer informatie kun je terecht bij Margreet ter Meer, praktijkbegeleider dialyse, via telefoonnummer 020 510 83 93. Je kunt ook contact opnemen met een van de teamleiders van de dialyse-afdeling:

OLVG, locatie West
Fé Willenborg
T: 020 480 79 23

OLVG, locatie Oost 
Sander Ritsma
T: 020 599 24 87