Opleiding tot Cardiac Care (CCU-) verpleegkundige

Wil jij je specialiseren in de zorg voor patiënten met acute cardiologische problematiek? Dan biedt deze vervolgopleiding de kennis en ervaring die je daarvoor nodig hebt.

Als CCU-verpleegkundige bied je gespecialiseerde zorg aan patiënten met ritme- of geleidingsstoornissen of acute cardiale aandoeningen. Je stelt de juiste hulpvragen vast en samen met de cardioloog vorm je een team in de diagnose en behandeling in dit dynamische en hoog complexe specialisme. Ook beoordeel je zelfstandig ECG’s, bewaak je de vitale functies van de patiënt en reageer je alert en adequaat in acute situaties.

Na afronding van de opleiding ben je welkom om te komen werken op een van de Cardiac Care Units van het Hartcentrum OLVG. Lees meer over:

Opleidingsprogramma

Tijdens de vervolgopleiding tot CCU-verpleegkundige leer je om geheel zelfstandig zorg te bieden aan patiënten met een acuut cardiologisch probleem. De opleiding bestaat uit een theoriegedeelte en een praktijkgedeelte. Centraal staan: observeren, bewaken, ondersteunen en overnemen van vitale lichaamsfuncties van de patiënt.

Theorie

Het theoriegedeelte volg je bij de Amstel Academie. Je volgt hier vijf lesblokken van zes dagen. Gedurende de opleiding zijn er meerdere toetsmomenten. Het programma bestaat uit verpleegkundige, medische en ondersteunende vakken. De volgende leereenheden komen onder andere aan bod:

  • Klinisch redeneren
  • Basiscardiologie
  • Vakverdieping basiscardiologie
  • Zuurstoftoediening en handbeademing
  • Vakverdieping Cardiac Care
  • Hartfalen
  • Specifieke hartaandoeningen
  • Advanced life support
  • Shock en hemodynamiek
  • Beademing (facultatief)

Praktijk

Tijdens het praktijkgedeelte werk je op de afdeling Hartbewaking (CCU). Daarnaast loop je stage o.a. op de afdeling Intensive Care. Om een idee te krijgen van de behandelingen die patiënten op de CCU ondergaan, woon je een aantal operaties, onderzoeken en behandelingen bij. Gedurende de praktijkperiode werk je aan de hand van een praktijkopleidingsportfolio en krijg je twee werkbegeleiders toegewezen.

Opleidingsgegevens

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot de opleiding tot CCU-verpleegkundige ben je gediplomeerd A-verpleegkundige en/of heb je de opleiding HBO-V afgerond. Bij voorkeur nemen we mensen aan met minimaal één tot twee jaar werkervaring als gediplomeerd verpleegkundige. Ervaring op een cardiologische afdeling is een pre. Het is mogelijk om op onze afdeling Cardiologie eerst de nodige ervaring op te doen.

Opleidingsduur en lesdagen

De opleiding start twee keer per jaar, in april en oktober, en duurt 11 maanden. Gedurende de opleiding werk je in een dienstverband van minimaal 32 uur.

Solliciteren

Ga naar werkenbijolvg om te kijken of de vacature open staat. Is dit niet het geval, maar wil je wel op de hoogte blijven? Abonneer je dan op OLVG vacaturemail

Voor vragen kun je contact opnemen met OLVG Recruitment:
T 020  599 37 94.

Kosten en salaris

Het ziekenhuis betaalt de opleiding, inclusief de bijbehorende literatuur. Wel moet dan aan de gestelde voorwaarden worden voldaan.*
Het salaris is conform CAO ziekenhuizen.

Accreditatie

De opleiding is gecertificeerd door het College  Zorgopleidingen (CZO). Als je de examenonderdelen van de opleiding succesvol afrondt, ontvang je een CZO-diploma.

 

*Voorwaarden: In principe vergoedt OLVG de kosten van de opleiding. Op sommige gevallen is de terugbetalingsregeling van toepassing. Dit is het geval wanneer de leer/arbeidsovereenkomst op verzoek van de werknemer, of door de werknemer veroorzaakte verwijtbare redenen, gedurende de opleiding wordt beëindigd.

Meer weten?


Mevr. M. Buter, adviseur Verpleegkundig en Medisch Ondersteunende Opleidingen
T: 020 599 32 70
E: m.buter@olvg.nl

Of kijk voor meer informatie op de website van de Amstel Academie.