home

Opleiding tot anesthesiemedewerker : zoek je naar een opleiding waarin je techniek en zorg kunt combineren?

Ben je op zoek naar een opleiding, waarin je techniek en zorg kunt combineren? Als anesthesiemedewerker bewaak je de vitale lichaamsfuncties van de patiënt en assisteer je de anesthesioloog voor, tijdens en na een operatie. Samen met het operatieteam zorg je dat een operatie voor de patiënt zo goed mogelijk verloopt.

Je speelt een belangrijke rol in en om de operatiekamer. Samen met de anesthesioloog vorm je een team. Je bent medeverantwoordelijk voor de narcose. Je bedient de beademingsmachine en andere meet- en bewakingsapparatuur. Daarnast horen pijnbestrijding en reanimatie ook bij jouw taken. Omdat je continu de toestand van de vitale lichaamsfuncties van de patiënt in de gaten houdt, moet je kennis hebben van de fysiologie van de mens.. Je werkt met verschillende soorten medicijnen en weet dus veel van farmacologie.

Naast technische vaardigheden moet je natuurlijk ook goed met de patiënt om kunnen gaan. Je begeleidt de patiënt, je geeft uitleg en stelt hem/haar gerust. De anesthesiemedewerker is iemand waar de anesthesioloog, het OK-team en de patiënt op moeten kunnen vertrouwen.

Kom ook leren en werken bij OLVG, hét Stadsziekenhuis van Amsterdam! Een modern OK Complex op twee locaties waar alle belangrijke specialismen zijn vertegenwoordigd en waar innovatie en de nieuwste technieken samen komen in een hecht, gezellig en gemotiveerd OK team.

Na afronding van de opleiding verricht je, onder verantwoordelijkheid van de anesthesioloog, jouw werkzaamheden.

Opleidingsprogramma

De opleiding start twee keer per jaar, in september en maart, duurt in principe 3 jaar en bestaat uit een praktijk- en een theoriegedeelte. De opleiding bestaat uit een beroepsvoorbereidende periode (BVP) van 4 maanden en een beroepspraktijkperiode (BBP).


Beroepsvoorbereidende periode (BVP)

In deze periode richt jij je op een algemene oriëntatie op het werken in het ziekenhuis. We maken onder meer een start met algemene lessen anatomie/fysiologie en ziekteleer.


Beroepspraktijkperiode (BBP)

In deze periode staat de beroepssituatie van de anesthesiemedewerker centraal. In de praktijk betekent dit dat je op basis van kennis, vaardigheden en houding doelmatig leert handelen. Daarnaast moet je de gemaakte keuzes en beslissingen in het werk kunnen verantwoorden. Daarover moet worden gereflecteerd. Tijdens de praktijkleerperioden zijn er afwisselend theorieblokken van enkele weken, die worden afgesloten met (praktijk) toetsen. De opleiding wordt afgesloten met een presentatie van een eigen kwaliteitsonderzoek.
Gedurende je opleiding werk je met een digitaal opleidingsportfolio. Hierin staan alle gegevens van je opleiding en je gebruikt het om al je praktische en theoretische resultaten, verslagen en opdrachten in te verzamelen.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot de opleiding tot anesthesiemedewerker ben je minimaal 18 jaar oud en heb je een havo- of vwo-diploma met de vakken natuurkunde en scheikunde. Ook als je een HBO-V diploma hebt geven wij de voorkeur aan een exacte vooropleiding op HAVO- niveau.

Opleidingsduur en lesdagen

De opleiding duurt 3 jaar. Verpleegkundigen die voldoen aan de juiste vooropleiding, kunnen vrijstellingen krijgen in de beroeps voorbereidende periode (BVP) voor bepaalde lessen en stages. Dit is wel afhankelijk van de verpleegkundige vooropleiding, de opgebouwde ervaring en het slagen voor de entreetoets. Gedurende de opleiding werk je in principe in een fulltime dienstverband van 36 uur.

Kosten en salaris

Het ziekenhuis betaalt de opleiding, inclusief het bijbehorende digitale boekenpakket. Wel moet er worden voldoen aan de gestelde voorwaarden. Tijdens de eerste vier maanden, de beroepsvoorbereidende periode (BVP), krijg je een leerovereenkomst waaraan zakgeld verbonden is. De hoogte hiervan is leeftijdsafhankelijk. Na afronding van de BVP, krijg je een leerarbeidsovereenkomst en een leerlingensalaris dat conform CAO ziekenhuizen is.

Diploma

Na afronding van de opleiding ontvang je een CZO-diploma met NLQF6-waardering (bachelor).

Meer weten?

Bekijk voor meer informatie de veel gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact op met:
OLVG Oost en West
Alexandra Rootsaert, praktijkopleider
E: A.A.F.Rootsaert@olvg.nl


Solliciteren?

Op de hoogte blijven van de start van de werving voor beide locaties, abonneer je op de OLVG vacaturemail. Of bekijk direct of de werving voor deze opleiding nu bezig is op www.werkenbijolvg.nl/vacatures 
Vanwege de grote belangstelling kunnen wij alleen degenen die het meest aansluiten bij de gewenste vooropleiding en competenties uitnodigen voor een gesprek. Een meeloopdag is uitsluitend mogelijk tijdens de sollicitatieprocedure.