Opleidingen voor zorgprofessionals

Opleiding tot operatieassistent

Ben je op zoek naar een opleiding waarin je techniek en zorg kunt combineren? Als operatieassistent ben je een onmisbare schakel in de operatiekamer. Samen met de rest van het operatieteam zorg je ervoor dat een operatie zo goed mogelijk verloopt.

Je verricht medisch ondersteunende werkzaamheden ten behoeve van de snijdend specialist. Je weet wat de behandelingen inhouden en welke complicaties kunnen optreden. Je zet de benodigdheden klaar en zorgt tijdens de operatie dat de instrumenten op het juiste moment aan de operateur worden aangegeven. Daarnaast begeleid je de patiënt; je geeft uitleg en stelt hem/haar gerust.

Het is belangrijk dat je goed kunt samenwerken, nauwkeurig werkt en je goed kunt concentreren. Daarbij is uithoudingsvermogen essentieel. Sommige operaties duren namelijk uren en al die tijd moet je je aandacht erbij kunnen houden. Ook is stressbestendigheid een must. Een situatie kan opeens omslaan en dan moet je je hoofd erbij kunnen houden.

Nadat je de opleiding hebt afgerond werk je bij de verschillende specialismen op beide locaties van OLVG. Lees meer over:

Opleidingsprogramma

De opleiding start twee keer per jaar, in september en maart, en duurt in principe 3 jaar. De opleiding bestaat uit een praktijk- en een theoriegedeelte.

Praktijk

Tijdens het praktijkgedeelte werk je op de operatiekamers op beide locaties van OLVG. Daarnaast loop je stage op een aantal andere afdelingen in OLVG.

In het praktijkgedeelte van je opleiding leer je de volgende taken uit te voeren bij alle voorkomende specialismen:

  • Instrumenteren: je geeft de operateur op het juiste moment de benodigde instrumenten op de juiste manier aan.
  • Omlopen: je maakt alle benodigdheden open, sluit alle apparatuur aan en houdt nauwlettend alles in de gaten wat er rondom de operatie gebeurt. Je probeert snel te handelen om alle ontwikkelingen voor te zijn. Alles moet nauwkeurig worden geregistreerd.
  • Assisteren: je presenteert weefsels, neemt klemmen af en opereert als het ware mee.

Tijdens al deze handelingen bewaak je voortdurend de steriliteit.

Theorie

Het theoriegedeelte wordt verzorgd door het opleidingsinstituut Amstel Academie. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere:

  • operatieve zorg en technieken
  • anatomie/fysiologie
  • ziekteleer
  • chirurgie

Zowel in de theorie als in de praktijk leer je ook hoe je met patiënten en met medische techniek om moet gaan, hoe je met collega's samenwerkt en hoe je kwalitatief goede zorg kunt leveren en een traject kunt opzetten om de zorg nog verder te verbeteren.

Je leert op basis van kennis, vaardigheden en houding doelmatig handelen. Daarnaast moet je de gemaakte keuzes en beslissingen in het werk kunnen verantwoorden. Afwisselend zijn er theorielesblokken op school en praktijkperiodes in het ziekenhuis. Er zijn zes praktijkleerperioden van in totaal 32 maanden. Elke periode sluit je af met een assessment, praktijkbeoordeling en theorietoetsen.

Gedurende je opleiding werk je met een opleidingsportfolio. Hierin staan alle gegevens van je opleiding en je gebruikt het om al je praktische resultaten en ander materiaal waaruit je praktische vorderingen blijken, in te verzamelen.

Opleidingsgegevens

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot de opleiding tot operatieassistent ben je minimaal 18 jaar oud en heb je een havo-diploma met profiel NG of NT. Hierbij geldt een sterke voorkeur voor het vak natuurkunde en één van de twee vakken biologie of scheikunde. Heb je een andere vooropleiding, bijvoorbeeld havo/vwo met profiel EM of een vmbo-TL met een 3- of 4-jarige MBO IV? Haal dan in ieder geval de deelcertificaten havo natuurkunde en biologie of scheikunde.

Voor anderstaligen geldt dat je minimaal de staatsexamens NT2 in je bezit moet hebben.

Opleidingsduur en lesdagen

Voor niet-verpleegkundigen duurt de opleiding 3 jaar. Verpleegkundigen kunnen 2,5 maand na de start van de opleiding instromen. Dit is wel afhankelijk van de verpleegkundige vooropleiding, de opgebouwde ervaring en het slagen voor de entreetoets.

Gedurende de opleiding werk je in principe in een fulltime dienstverband van 36 uur.

Solliciteren

Wil je op de hoogte blijven van de start van de werving op beide locaties van OLVG? Abonneer je dan op OLVG vacaturemail. Vanwege de grote belangstelling nodigen wij alleen degenen voor een gesprek uit die het beste voldoen aan de gewenste vooropleiding en competenties.  Een dag meelopen is alleen mogelijk tijdens de sollicitatieprocedure.

Kosten en salaris

Het ziekenhuis betaalt de opleiding, inclusief de bijbehorende literatuur. Wel moet dan aan de gestelde voorwaarden worden voldaan.*

Tijdens de eerste vier maanden, de beroepsvoorbereidende periode (BVP), krijg je een leerovereenkomst waaraan zakgeld verbonden is. De hoogte hiervan is leeftijdsafhankelijk. Na afronding van de BVP, krijg je een leerarbeidsovereenkomst en een leerlingensalaris dat conform CAO ziekenhuizen is.

Diploma

Na afronding van de opleiding ontvang je een CZO-diploma met NLQF6-waardering (bachelor).

*Voorwaarden: in principe vergoedt OLVG de kosten van de opleiding die aan het opleidingsinstituut moeten worden betaald. In sommige gevallen is de terugbetalingsregeling van toepassing. Dit is het geval wanneer de leer/arbeidsovereenkomst op verzoek van de werknemer, of door de werknemer veroorzaakte verwijtbare redenen, gedurende de opleiding wordt beëindigd.

Meer weten?

Bekijk voor meer informatie naar onze veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact op met:

OLVG, locatie Oost:
mevr. S.H.M.A. van 't Wout - de Jong, praktijkopleider
T: 020 599 47 82
E: s.h.m.a.vantwout-dejong@olvg.nl

OLVG, Locatie West:
mevr. A. Prins, praktijkopleider
T: 020 510 87 03
E: a.prins@olvg.nl