Opleidingen voor zorgprofessionals

Opleiding tot oncologieverpleegkundige

Als oncologieverpleegkundige lever je specialistische, verpleegkundige zorg aan oncologische patiënten. De vervolgopleiding tot oncologieverpleegkundige bereidt je hier gedegen op voor.

De opleiding wordt verzorgd door het Nederlands Kankerinstituut/Antoni van Leeuwenhoek (NKI/AVL). Tijdens de opleiding verwerf je kennis en vaardigheden en ontwikkel je competenties waarmee je op methodische wijze hoogstaande en deskundige zorg kunt leveren aan oncologische patiënten.

Na afronding van de opleiding kun je geheel zelfstandig zorg verlenen aan oncologische patiënten.

Opleidingsprogramma

De opleiding tot oncologieverpleegkundige duurt 12 maanden bij een dienstverband van minimaal 30 uur. Bij minder dan 30 uur duurt de opleiding 14 maanden om aan de CZO-eisen van 1.200 praktijkuren te kunnen voldoen. De opleiding start 2 keer per jaar; in maart en september. Het omvat een theoretisch gedeelte en een praktijkgedeelte. Het praktijkgedeelte start met een voorwerkprogramma op de eigen afdeling. De duur en inhoud zijn in overleg met de cursist, werkbegeleider en praktijkopleider bepaald.

Theorie

De afdeling Opleiding en Ontwikkeling van het NKI/AVL verzorgt het theoretische gedeelte. We starten met een basisblok bestaande uit fundamentele aspecten, klinisch wetenschappelijk onderzoek en diagnostiek. Aansluitend behandelen we een aantal leerlijnen zoals: medicinale oncologie, palliatieve oncologie, chirurgische oncologie en radiotherapeutische oncologie.

Praktijk

Het praktijkgedeelte bestaat uit twee leerlijnen; de chirurgische/radiotherapeutische leerlijn en de medicinaal/palliatieve leerlijn. Je start op je eigen afdeling met de leerlijn die past bij het specialisme. Voor de andere leerlijn ga je bij de wisseling van het theoretische deel stage lopen op een andere afdeling in OLVG. Zelf plan je ook nog een aantal stagedagen in. Deze kunnen ook extern zijn.

Op beide locaties worden er op verschillende afdelingen stageplekken aangeboden.

Locatie Oost:

  • Oncologie/Haematologie/Interne Geneeskunde
  • Longgeneeskunde 
  • Maag- Darm-Leverchirurgie en Gynaecologie
  • Urologie
  • Algemene chirurgie, mammachirurgie en Gynaecologie

Locatie West:

  • Oncologie/Haematologie/Interne Geneeskunde

Opleidingsgegevens

ToelatingseisenOm toegelaten te worden tot de opleiding tot oncologieverpleegkundige ben je gediplomeerd verpleegkundige A, MBO-V of HBO-V in dienst van OLVG en werkzaam op een oncologische afdeling. Bij voorkeur heb je minimaal één jaar ervaring als gediplimeerd verpleegkundige op een snijdende of interne afdeling.
OpleidingsduurDe opleiding duurt minimaal 12 maanden bij een dienstverband van 30 uur of meer en maximaal 14 maanden bij een dienstverband van minder dan 30 uur.
LesdagenDe opleiding start in maart en september. De lesdagen vallen binnen werktijd.
KostenHet ziekenhuis betaalt de opleiding, inclusief de bijbehorende literatuur. Wel moet er aan de gestelde voorwaarden worden voldaan.*
SalarisConform CAO ziekenhuizen.

Solliciteren 

Ga naar werkenbijolvg om te kijken of de vacature open staat. Is dit niet het geval, maar wil je wel op de hoogte blijven? Abonneer je dan op OLVG vacaturemail

Voor vragen kun je contact opnemen met OLVG Recruitment, T 020  599 37 94.

Erkenning opleidingDe opleiding is CZO-erkend.

*Voorwaarden zijn: In principe vergoedt OLVG de kosten van de opleiding die aan het opleidingsinstituut moeten worden betaald. In sommige gevallen is de terugbetalingsregeling van toepassing. Dit is het geval wanneer de leer/arbeidsovereenkomst op verzoek van de werknemer, of door de werknemer veroorzaakte verwijtbare redenen, gedurende de opleiding wordt beëindigd.

Meer weten?

Informatie over de inhoud van deze opleiding kun je opvragen bij:

Mevr. F. Verhoeff, adviseur Verpleegkundig en Medisch Ondersteunende Opleidingen 
T: 020 599 47 43
E: f.verhoeff@olvg.nl