home

Opleiding tot Intensive Care-verpleegkundige

Werk je als verpleegkundige op een Intensive Care (IC) afdeling? Dan draag je zorg voor patiënten met een hoog complexe zorgvraag in een levensbedreigende situatie en is er sprake van instabiliteit van meerdere vitale functies.

Klinisch redeneren is de rode draad in deze opleiding, waarmee je de patiënt en zijn zorgvraag met behulp van de daarbij horende methodieken (bijvoorbeeld ABCDE) snel kunt interpreteren, ordenen en de juiste interventie(s) kan inzetten.

Spreekt dit jou aan? Dan zal deze opleiding zeker bij jou aansluiten!

Opleidingsprogramma

Theorie: De theorie wordt gevolgd aan het ExpertCollege-Nightingale Instituut (ENI). De opleiding bestaat uit ongeveer 32 lesdagen, aangevuld met zelfstudie door middel van e-learnings.

Praktijk: Tijdens je opleiding zal je werkzaam zijn op de IC op één van de twee locaties: locatie Oost of locatie West. Je zal worden begeleid door 2 vaste werkbegeleiders. Daarnaast zal je een aantal maanden stage lopen op de andere locatie en worden er klinische lesdagen georganiseerd door de IC, CCU en andere (acute) afdelingen. Je werkt tijdens de opleiding minimaal 32 uur/week

Opleidingsgegevens

Opleidingsduur en lesdagen: De opleiding start meerdere keren per jaar: er zijn meerdere startdata mogelijk. Deze wordt in onderling overleg bepaald en is indien aan de orde ook goed te combineren met een voorwerkperiode op een afdeling naar wens binnen OLVG. De duur van de opleiding is in principe 18 maanden. Hiervan zijn de eerste 6 maanden de Basis Acute Zorg (BAZ) opleiding en bestaan de laatste 12 maanden uit de Intensive Care EPA’s.

Kosten en salaris: De opleiding wordt volledig vergoed, inclusief de bijbehorende literatuur. Tijdens de opleiding heb je een leer-arbeidsovereenkomst. Wel moet er aan de gestelde voorwaarden worden voldaan.*

Je salaris tijdens de opleiding blijft gelijk met de schaal en trede waarin je je op dat moment bevindt. Na de opleiding kom je in salarisschaal 55, de trede is afhankelijk van de trede waar je vandaan komt, conform cao-ziekenhuiswezen.

Accreditatie: De opleiding is gecertificeerd door het College Zorgopleidingen (CZO). Als je de examenonderdelen van de opleiding succesvol afrondt, ontvang je een CZO-diploma.

Meer weten?

Contact
Wil je meer informatie over de opleiding tot IC-verpleegkundige, neem dan contact op met:

  • Bente Harzing, praktijkopleider, via telefoonnummer: 020 599 2148 (b.harzing@olvg.nl)
  • Tineke Pruiksma, praktijkopleider, via telefoonnummer: 020 510 8116 (t.pruiksma@olvg.nl)

Onderwijsinstelling: ExpertCollege-Nightingale Instituut (ENI).

* In principe vergoedt OLVG de kosten van de opleiding die aan het opleidingsinstituut moeten worden betaald. In sommige gevallen is de terugbetalingsregeling van toepassing. Dit is het geval wanneer de leer-arbeidsovereenkomst op verzoek van de werknemer, of door de werknemer veroorzaakte verwijtbare redenen, gedurende de opleiding wordt beëindigd.