Opleidingen voor zorgprofessionals

Opleiding tot gipsverbandmeester

Wil jij alles weten over het aanleggen van gips en andere materialen bij aandoeningen aan het steun- of bewegingsapparaat? Als gipsverbandmeester kun je op grond van je kennis en kunde, beslissingen nemen over de keuze van materialen en (im)mobilisatietechnieken in overleg met de behandelend specialist.

Je behandelt fracturen, weke delen, letsels (wonden, diabetische voet), verdraaiingen, verstuikingen, spier- en/of peesletsels en aangeboren afwijkingen. Dit doe je met verschillende soorten materialen, zoals gips, glasvezel, polyester, spalken, verband en plastic. Je weet voor welke breuk of afwijking welk materiaal het meest geschikt is. Bij het aanleggen komen verschillende technieken kijken, zoals de beweeglijke en onbeweeglijke ondersteuning, technieken om vergroeide lichaamsdelen weer in de juiste richting te brengen en technieken voor de trek- en buigkrachten. Je werkt in een multidisciplinair behandelteam met medisch specialisten, fysiotherapeuten en SEH-verpleegkundigen. Je hebt een grote mate van zelfstandigheid en bent medeverantwoordelijk voor het diagnosticeren, prioriteren, plannen en interveniëren van de behandeling, ook in acute situaties.

Na afronding van de opleiding kun je als zelfstandig gipsverbandmeester in een gipskamer aan het werk. Lees meer over:

Opleidingsprogramma

De opleiding bestaat uit een theorie- en praktijkgedeelte. Het theoriegedeelte volg je bij Erasmus MC Zorgacademie en het praktijkgedeelte in OLVG.

Theorie
Het theoriegedeelte is verdeeld in twaalf leereenheden die in groepjes van één, twee of drie scholingsdagen worden aangeboden. De theorie heeft specifieke vakinhoudelijke onderwerpen, zoals: anatomie, pathologie van het steun- en bewegingsapparaat en gipsverbandleer.

Als student bereid jij jezelf voor op de lessen aan de hand van itslearning. Dit is een digitale leeromgeving waarin je alle leerstof vindt. De lessen zijn praktijkgericht, enerzijds door het gebruik van actuele casuïstiek en anderzijds door het oefenen van een aantal applicaties.

Praktijk
Het praktijkgedeelte van de opleiding vindt plaats in de gipsverbandkamer van OLVG, met eventueel externe stages op andere gipskamers. De praktijk sluit aan op dat wat in de theorie wordt aangeboden. De opbouw van de theorieopleiding is van laag naar hoog complex en van bovenste-, onderste extremiteiten naar wervelkolom. Deze opbouw maakt een goede aansluiting op de praktijkopleiding mogelijk.

Tijdens de opleiding maak je gebruik van een e-portfolio. Hierin kun je al je praktische resultaten verzamelen en ander materiaal waaruit je praktische vorderingen blijken.

Opleidingsgegevens

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot de opleiding tot gipsverbandmeester ben je gediplomeerd verpleegkundige MBO/HBO of fysiotherapeut en BIG-geregistreerd. Er wordt een verklaring omtrent gedrag (VOG) van je gevraagd.

Opleidingsduur en lesdagen

De opleiding duurt 18 maanden en bestaat uit 23 lesdagen. Je werkt in een dienstverband van 32 uur. De opleiding start bij voldoende aanmelding volgens het rooster. Dit rooster kan opgevraagd worden bij het opleidingsinstituut Erasmus MC Zorgacademie.

Beschikbaarheid

Op dit moment bieden wij geen opleidingsplekken. Wil je op de hoogte worden gebracht als er een vacature is? Abonneer je op de OLVG vacaturemail en word zo automatisch op de hoogte gebracht van de start van de selectieronde.

Kosten

Het ziekenhuis betaalt de opleiding, inclusief de bijbehorende literatuur. Wel moet er aan de gestelde voorwaarden worden voldaan.*

Salaris

Conform CAO ziekenhuizen

Beschikbaarheid

Op dit moment bieden wij geen opleidingsplekken. Wil je op de hoogte worden gebracht van de eerstvolgende wervingsronde? Abonneer je op de OLVG-vacaturemail en word zo automatisch op de hoogte gebracht van de start van de selectieronde.

Erkenning opleiding

De opleiding is CZO-erkend

 *Voorwaarden: In principe vergoedt OLVG de kosten van de opleiding die aan het opleidingsinstituut moeten worden betaald. In sommige gevallen is de terugbetalingsregeling van toepassing. Dit is het geval wanneer de leer/arbeidsovereenkomst op verzoek van de werknemer, of door de werknemer veroorzaakte verwijtbare redenen, gedurende de opleiding wordt beëindigd.

Meer weten?

Voor meer informatie kun je contact opnemen met:

Mevr. D. Duijker, Praktijkopleider
T: 020 510 83 11
E: d.duijker@olvg.nl

Of kijk op de website van de Erasmus MC Zorgacademie