Aandoeningen & behandelingen

Operatie bij boezemfibrilleren u kunt hiervoor terecht bij Hartcentrum

Bij boezemfibrilleren trekken de boezems in het hart samen na een soort elektrische prikkel. Bij een gezond hart gebeurt dit volgens een vaste regelmaat. Bij boezemfibrilleren is deze regelmatige activiteit verstoord. Dit veroorzaakt een elektrische wirwar. Het gevolg is dat de boezems onregelmatig samentrekken.

De chirurgische behandeling van boezemfibrilleren kan tijdens een hartoperatie plaatsvinden, maar ook als een op zichzelf staande behandeling. Een operatie bij boezemfibrilleren is bedoeld voor mensen die zijn doorverwezen door de cardioloog. Deze tekst is bedoeld voor mensen die deze operatie als een op zichzelf staande behandeling zullen ondergaan. Patiënten die alleen boezemfibrilleren hebben en verder geen hartafwijkingen hebben, kunnen met een minimaal-invasieve operatie worden behandeld voor hun hartritmestoornis.

Tijdens een minimaal-invasieve operatie wordt met zo klein mogelijke sneetjes aan twee kanten op de borstkas kleine openingen gemaakt. De cardio-thoracaalchirurg kan dan met een kleine camera en met speciale instrumenten de gebieden in de boezem van het hart van buitenaf uitschakelen. Doordat er via kleine openingen gewerkt wordt en hierdoor de totale wondoppervlakte klein blijft, is het litteken kleiner en kan de pijn na de operatie minder zijn.

Hartritmemonitor

Uniek in de chirurgische behandeling van boezemfibrilleren in OLVG is het gebruik van een hartritmemonitor. Dit is een klein apparaatje, ter grootte van een USB stick, dat vier weken voor de operatie via een plaatselijke verdoving onder de huid wordt geplaatst. Dit gebeurt poliklinisch. Deze hartritmemonitor doet niets anders dan 24 uur per dag uw hartritme 'lezen'. Er zitten geen draadjes aan en het apparaatje kan ook niet het hartritme veranderen. De monitor blijft drie jaar zitten. Door op deze manier uw hartritme voor en na de operatie af te blijven lezen, kunnen we goed zien hoe succesvol de operatie bij u is geweest. OLVG is het eerste ziekenhuis ter wereld dat deze hartritmemonitor standaard gebruikt bij de chirurgische behandeling van boezemfibrilleren.

Verloop

Voorbereiding

Voor een operatie bij boezemfibrilleren krijgt u eerst een gesprek met de cardio-thoracaal chirurg die de operatie zal uitvoeren. In dit gesprek worden alle aspecten van voor, tijdens en na de operatie nauwkeurig met u besproken. Ongeveer een maand voor de operatie komt u op de polikliniek, alwaar de hartritmemonitor geplaatst zal worden. Daarnaast krijgt u meerdere onderzoeken zoals een hartecho, een longfunctieonderzoek, een thoraxfoto en bloedafname. We proberen dit zo veel mogelijk op dezelfde dag te plannen voor u, zodat u maar één keer naar het ziekenhuis hoeft te komen.

Een dag voor de operatie wordt u opgenomen op de verpleegafdeling Cardio-thoracale Chirurgie (C4). Hier wordt u voorbereid voor de operatie de volgende dag.

Na de behandeling

Na de operatie verblijft u één nacht op de Intensive Care, omdat daar de bewaking wat uitgebreider is dan op de verpleegafdeling. De dag na de operatie komt u weer terug op verpleegafdeling C4 (CTC), waar u kunt werken aan uw herstel. Over het algemeen kunnen de meeste mensen een dag of vier na de operatie weer naar huis.

In onze folder leest u meer over de operatie, de voorbereiding en alle praktische zaken waar u rekening mee moet houden.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Hartcentrum. 

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Hartcentrum van OLVG. Laatst gewijzigd: 15 oktober 2018