Home

Oncologische Zorgwe zijn er voor u op ingrijpende momenten

Oncologische Zorg | OLVG

Contact & afspraak

Zoekt u een telefoonnummer?
U vindt per zorgpad de betrokken contactpersonen en afdelingen.

Wanneer het vermoeden bestaat dat u kanker heeft, is het prettig zo snel mogelijk te weten waar u aan toe bent. Bij OLVG kunt u terecht voor een groot aantal oncologische onderzoeken en behandelingen. Naast veelvoorkomende vormen van kanker - zoals borstkanker, longkanker en darmkanker - behandelen wij ook vormen van kanker die minder vaak voorkomen, zoals alvleesklierkanker en zaadbalkanker.

Wij stellen hoge eisen aan onze zorg en werken volgens de laatste richtlijnen. OLVG is onderdeel van Oncologisch Centrum Amsterdam, het grootste oncologische samenwerkingsverband van Amsterdam.

Ervaringsverhaal

4 oktober 2018

mammacareverpeegkundige Francien Rijperborstkanker vraagt vaak ook geestelijk veel

De diagnose borstkanker komt vaak als een schok. Je komt van een veilige bekende wereld in een vreemde terecht. Waar wat bekend is wegvalt en je grip verliest. Niet alleen op je lijf, maar ook op je leven. Er razen vragen door je hoofd op allerlei niveaus. 

Lees verder

Veelgestelde vragen

Wat is kanker?

Kanker is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende ziekten. Al deze verschillende soorten kanker hebben één gemeenschappelijk kenmerk: een ongeremde deling van lichaamscellen. Iedere soort kanker heeft eigen oorzaken en risicofactoren en eigen behandelingsmogelijkheden. De kans op genezing verschilt per kankersoort.

Lees meer

Hoe vertel ik mijn kinderen dat ik kanker heb?

Nadat u zelf eerst de diagnose heeft moeten verwerken, komt u al snel op het punt waarbij u zich afvraagt hoe u uw kinderen gaat uitleggen wat er aan de hand is. Uit onderzoek blijkt dat u dit het beste zo snel mogelijk kan doen. Het is belangrijk dat zij van u te horen krijgen wat er aan de hand is, en niet van iemand anders. Hierbij is het van belang dat u open en eerlijk bent in het geven van de informatie over uw ziekte. Geef de informatie wel gedoseerd en vertel alleen wat op dat moment van belang is voor u en uw gezin. Hieronder vind u informatie die kan helpen bij het vertellen aan uw kind:

Wat kan ik doen tegen vermoeidheid?

Kanker heeft, net als de behandeling ervan, een grote impact op uw lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Uw lichamelijke conditie kan achteruitgaan, en dit kan zich uiten in vermoeidheid. Vroeger werd bij ziekte en vermoeidheid vaak rust voorgeschreven. Rust heeft echter als bijwerking dat de conditie nog verder achteruitgaat. Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat sporten en bewegen tijdens en na de behandeling een belangrijke bijdrage kan leveren aan het opbouwen van de conditie en het herstel.

Lees meer

Wat is het beweegadvies bij de behandeling van kanker?

Wij raden u aan om gedurende de gehele behandeling lichamelijk actief te blijven of te worden. Het is niet noodzakelijk om intensief te sporten. Een stukje fietsen of wandelen is meestal voldoende. Plan het bewegen zelf in, in uw eigen omgeving, op een moment dat voor u goed uitkomt. Beweeg tenminste 5 dagen per week, 30 tot 60 minuten per dag. U kunt de inspanning ook verdelen: 6 x 10 minuten matig tot intensief bewegen is net zo effectief als 1 x 60 minuten. Als u niet gewend ben om te bewegen, start dan met het aantal minuten dat u vol kunt houden zonder buiten adem te raken. Dit kunt u vervolgens elke dag een beetje uitbreiden.

Wat doet een casemanager?

Een diagnose kanker betekent nogal wat. Het is lichamelijk ingrijpend, heeft een flinke emotionele impact en kan veel vragen oproepen. Daarom biedt OLVG naast medische zorg ook passende, persoonlijke begeleiding met een gespecialiseerd verpleegkundige die vaste contactpersoon is tijdens de behandeling: de casemanager.