Home

#OLVGaywat betekent de Pride voor jou?

Dit jaar varen 30 Amsterdammers die een link hebben met OLVG én met de LHBTIQ-community met ons mee tijdens de Canal Parade, onderdeel van Pride Amsterdam. In aanloop naar deze bijzondere dag spraken we 8 van deze opvarenden over tolerantie, persoonlijke ervaringen en het belang van de Pride. 

Hans

Als jonge jongen liet ik mijn vader via een brief weten dat ik op mannen viel. Het was zo spannend. Boos werd hij, ik had ‘zijn hele dag verpest’. Later heeft hij het goedgemaakt. Hij gaf me 25 euro en zei: ‘koop er maar een mooie leren broek van jongen’. Dat was zijn manier om te zeggen dat hij me accepteert.

Nu ben ik wijs en krachtig en sta ik voor wie ik ben. Tijdens de Pride wil ik dit stralend en vreugdevol laten zien. Als een voorbeeld voor hen die zelf nog niet uit de kast durven te komen.

Op de boot hoop ik dat er een prachtige wisselwerking met het publiek ontstaat. Een moment van verbinding. Een gevoel van acceptatie is niet altijd vanzelfsprekend, zeker niet in andere landen. Maar tijdens de Pride voel ik: ‘ik ben oké zoals ik ben.’

Vincent & Floor

Vincent (links): Tijdens de Canal Parade ga ik mezelf voor het eerst introduceren als ’Vincent', met een meer masculiene uitstraling. De naam Kirsten, die ik bij mijn geboorte kreeg, past niet meer bij me. De Pride voelt dit jaar als opnieuw uit de kast komen. Ik hoop dat het zorgt voor de meest authentieke en mooie Pride die ik me kan voorstellen.

Op de boot zal iedereen naar me kijken. Ook mijn opa en oma die aan de Prinsengracht wonen. Spannend voelt dat. Familie is belangrijk voor me. Op de boot als Vincent naar buiten treden is voor mij een oefening om me daarin sterk te voelen. Ik hoop dat ze me accepteren… en anders houd ik Floor heel dicht bij me.

Floor (rechts): Mensen kijken mij en mijn partner soms vreemd aan als we hand in hand lopen. Opmerkingen of grapjes krijgen we regelmatig. Mensen vragen of we soms zussen zijn, of hele goede vriendinnen. Dat is anders tijdens de Pride. In die week voel je dat je er gewoon bij hoort en maakt het niet uit met wie je bent of wat je aan hebt.

Tijdens de Pride laten we ons massaal zien. Als een roep naar de samenleving: we zijn er en we mogen houden van wie we willen. Ik vind het fantastisch om dat dit jaar vanaf de boot uit te kunnen dragen.

Willem

De Pride heeft voor mij een speciale betekenis. Het geeft me een euforisch ‘wow’-gevoel. Ik voel me gehoord, gezien en geaccepteerd.

Ik wil met de Pride een krachtige stem laten horen. Aan Amsterdammers maar zeker ook aan toeristen. Iedereen heeft het recht om zichzelf te zijn, liefde te vinden, samen te wonen of in het huwelijk te treden met wie hij of zij wil. Een man die in vrouwenkleding loopt of twee vrouwen die elkaar zoenen, het is echt allemaal oké.

Naar de Pride gaan is gezellig, maar nog mooier vind ik het als ik hoor dat mensen gaan om vrienden, kennissen of collega’s te ondersteunen. Dan sta je stil bij waar het echt om draait.

Barry

Precies een jaar geleden lag ik nog ziek op de bank naar de Canal Parade op televisie te kijken. Ik kwam net uit mijn tweede hartoperatie. Meevaren leek een onbereikbare droom. Nu, een jaar later, kan ik daarop terugkijken. Ik heb een paar jasjes uitgedaan maar ik ben er weer. Ik ben trots dat ik als oud-OLVG-patiënt op de boot sta!

Met de Pride wil ik een belangrijke boodschap uitdragen: er is nog veel discriminatie en dat moet echt stoppen. Ik heb vaak het gevoel dat ik een paar stappen extra moet zetten om gewaardeerd te worden.

Meevaren op de boot van OLVG is een geluk bij een ongeluk. Ik heb er hoge verwachtingen van. Dat mensen me op televisie vol trots kunnen zien, vind ik geweldig. Ik kijk er enorm naar uit!

Stephanie & Bonnie

Stephanie (links): Ik kom uit Italië, waar de Pride een moedige politieke daad is. Zeker ook vanwege het katholieke geloof. Homoseksualiteit is daar nog steeds een taboe. Daarom vind ik het extra bijzonder om op de boot te staan.

De Canal Parade is een groot feest maar ook super belangrijk voor onze community. We maken ons zichtbaar. Ik wil mensen, en vooral jonge mensen, een voorbeeld geven om naar op te kijken. Tegen hen wil ik zeggen: je bent niet alleen en wat je voelt is helemaal oké.

Bonnie (rechts): Ik kijk al vanaf de kant naar de Canal Parade sinds ik in Amsterdam woon. Ik vind het mooi om te zien hoeveel mensen en hoeveel verschíllende mensen er bij elkaar komen. De kern van de Pride is jezelf kunnen zijn. Dat klinkt klein maar is heel belangrijk. Op zo’n dag voel ik dat extra sterk.

Het lijkt mij heel bijzonder om dit samen met mijn vriendin mee te maken vanaf het water. Mijn gevoel op die dag is feestelijk maar dat is het van oorsprong natuurlijk niet. Ik ben trots dat we dit in Nederland zo doen.

Meine Willem

LHBTIQ’s zitten overal, in iedere cultuur en klasse van de samenleving. Tijdens de Pride zie je al die verschillende mensen voorbij komen en dat zorgt voor herkenning. Als mensen ‘ons’ gaan zien ontstaat weer een stukje bewustwording en acceptatie. Een stukje, want het is een voortdurend proces .

Op de boot staan doe ik het liefst met evenveel hetero’s als homo’s. Het is belangrijk dat juist hetero’s de Pride omarmen en de boodschap van homo-acceptatie proactief uitdragen. Alleen samen kunnen we de gemeenschap echt sterker maken.

Ik verheug me nu al op het hartverwarmende welkom van het publiek. Ik voel me dan volledig erkend en daar gaat het uiteindelijk om. Dat ik gezien word om wie ik ben.