Overzicht nieuws
Uitgelicht | Woensdag 14 juni 2017

'Wifi weegschaal' voor kinderen met obesitas

Kinderen met obesitas hoeven voortaan niet meer naar het ziekenhuis om zich te laten wegen. OLVG is gestart met een pilot om thuis bij kinderen een digitale weegschaal te plaatsen. Met een bijhorende app wordt online informatie naar de behandelend kinderarts gestuurd. De arts heeft hierdoor actuele informatie om het kind te begeleiden en te coachen.

Zelfmanagement

‘Een belangrijke factor in de strijd tegen obesitas is zelfmanagement bij kinderen en ouders. Door zelf thuis te wegen  wordt hiermee een eerste stap gezet. In het geval van afwijkende resultaten kunnen wij direct ingrijpen’, aldus Malika Chegary, kinderarts en projectleider in OLVG.

Minder patiënt

In plaats van reguliere ziekhuisbezoeken wordt nu gevraagd of kinderen een keer per week thuis op de wegschaal gaan staan. Chegary: ‘voor kinderen is het heel prettig dat ze niet een middag vrij hoeven nemen van school voor een bezoek aan het ziekenhuis. Ook is de verwachting dat de beleving van kinderen heel anders zal zijn; ze zullen zich minder ziek en minder patiënt voelen’.

Uniek in Nederland

Op dit moment hebben ongeveer 25 kinderen een digitale weegschaal thuis. Het plan is om er 50 te plaatsen. Het Initiatief van de digitale weegschaal voor kinderen is uniek voor ziekenhuizen in Nederland.

Betrokken zorgverleners en afdelingen