Overzicht nieuws
Uitgelicht | Dinsdag 30 juli 2019

VRE-bacterie op verpleegafdelingen OLVG West

Op verpleegafdelingen in OLVG, locatie West is de VRE-bacterie aangetroffen. Alle noodzakelijke maatregelen worden genomen om te voorkomen dat de bacterie zich verder verspreidt.

Maatregelen

De afdeling waar de bacterie is aangetroffen wordt grondig gereinigd. De opgenomen patiënten, die drager zijn van de VRE-bacterie, worden volgens protocol in contactisolatie verzorgd.

We doen ons best om de reguliere afspraken zoveel mogelijk door te laten gaan.

Over VRE 

Wat is een VRE-bacterie?

VRE is een afkorting van 'Vancomycine Resistente Enterokok'. Enterokokken zijn bacteriën die in de darmen van gezonde mensen voorkomen. Ze zijn daar niet gevaarlijk. Soms kunnen enterokokken infecties veroorzaken, vooral bij patiënten met een verminderde weerstand. De VRE-bacterie is een enterokok die moeilijk te behandelen is omdat hij ongevoelig is voor de gangbare antibiotica (waaronder vancomycine).

Is de VRE-bacterie gevaarlijk?

Nee, voor gezonde mensen is hij niet gevaarlijk. Maar bij patiënten met een verminderde weerstand kan de VRE-bacterie een infectie veroorzaken. De behandeling van die infectie is niet makkelijk omdat de VRE-bacterie zoals gezegd ongevoelig is voor de gangbare antibiotica. Er moet dan gebruikgemaakt worden van andere antibiotica die moeilijker toe te dienen zijn of veel bijwerkingen veroorzaken.

Kan ik ziek worden van de VRE-bacterie?

Mensen die VRE-drager zijn merken daar in principe niets van. Zij dragen de bacterie gewoon bij zich zonder daar zelf klachten van te hebben. Bij mensen met een verminderde weerstand kan de bacterie tot infecties leiden.

Is de VRE-bacterie gevaarlijk voor zwangere vrouwen en het ongeboren kind?

Nee, de VRE-bacterie is niet gevaarlijk voor zwangere vrouwen en het ongeboren kind.

Hoe verspreidt de VRE-bacterie zich?

De bacterie verspreidt zich via direct contact (handen) of via voorwerpen, bijvoorbeeld via het bed, het nachtkastje of het toilet, en kan daar ook goed overleven. Op deze manier kan de bacterie worden overgebracht van de ene naar de andere patiënt. De bacterie verplaatst zich niet door de lucht.

Voor meer achtergrond informatie zie https://www.rivm.nl/veelgestelde-vragen-vre.

Betrokken zorgverleners en afdelingen