Overzicht verwijsnieuws
Uitgelicht | Dinsdag 8 mei 2018

Verwijzer aan het woord: Evi van Dijk

Aan Evi van Dijk, eerstelijns verloskundige Astrid Limburg verloskundigenpraktijk Amsterdam, stelden wij een open vraag: wat wilt u – als verwijzer – kwijt aan OLVG'ers? Wat verrast u in positieve of negatieve zin? Waar zit volgens u de kracht van OLVG, of hoe onderscheidt OLVG zich van andere ziekenhuizen?

Hulp uit (on)verwachte hoek

Verloskundigenpraktijk Astrid Limburg, onderdeel van het Verloskundig Samenwerkingsverband Amsterdam Oost-Centrum, is geregeld te vinden in OLVG, locatie Oost. Ondanks de vele ontwikkelingen in de geboortezorg en de vele volmeldingen zijn we ‘kind aan huis’. Buiten verwijzingen en overleg komen we ook gewoon poliklinisch in OLVG.

'Een greep uit dagelijkse bezigheden'

Even na middernacht gaat de telefoon. Een man meldt dat zijn partner weeën heeft om de 4 minuten. 10 minuten later ben ik er en weet ik genoeg, we gaan door. Ik bel OLVG, we zijn van harte welkom. Ik voeg nog toe dat het erg vlot lijkt te gaan. De dame aan de telefoon begrijpt het en zegt meteen: ‘ik zorg dat alles klaarstaat.’

Aangekomen in OLVG moeten we een laatste obstakel nemen: de Lichtstraat. Er lijkt geen einde aan te komen. Om de 2 minuten staan we stil. De rolstoel is niet meer comfortabel. Een beveiliger komt onze kant op, ik glimlach dat het goed is. Het zal er ook wel ongemakkelijk uit hebben gezien; een lege rolstoel, een vrouw zuchtend en niet aanspreekbaar van de pijn terwijl ik haar rug masseer en een partner met 2 koffers en een Maxi-Cosi. De beveiliger glimlacht en zegt: ‘ik loop wel even mee’.

Met wat extra draaghulp bereiken we na een paar weeën de lift. Terwijl we naar boven gaan hoor ik ‘ik voel druk’ en weet ik dat we snel door moeten. We stappen de lift uit en ik bedank de man. ‘Succes!’ fluistert hij. Hulp uit (on)verwachte hoek. Vannacht mogen we weer nieuw leven verwelkomen.

Betrokken zorgverleners en afdelingen