Overzicht nieuws
Uitgelicht | Woensdag 25 maart 2020

Veelgestelde vragen coronavirus OLVG

We kunnen ons goed voorstellen dat u vragen heeft over de maatregelen die OLVG neemt rondom het coronavirus. Op deze pagina geven we antwoord op een beperkt aantal veelgestelde vragen. Omdat de ontwikkelingen rondom het coronavirus elkaar snel opvolgen en wij onze maatregelen dagelijks aanpassen, verwijzen we u voor alle updates, maatregelen en informatie naar onze liveblog.

Raadpleeg ook de vragen en antwoorden van het RIVM. Indien uw vraag hier niet wordt beantwoord, dan kunt u tussen 9.00 en 18.00 uur bellen met het speciale informatienummer: 020 510 81 10.

Veelgestelde vragen

Ik heb een afspraak bij OLVG. Gaat deze door?

Om besmettingsgevaar onder medewerkers en patiënten te minimaliseren en beschermingsmiddelen op peil te houden schaalt OLVG een deel van de zorg af. Patiënten worden hierover persoonlijk geïnformeerd.

  • Poliklinische consulten worden vanaf maandag 16 maart zoveel mogelijk vervangen door telefonische consulten.
  • De afdeling Radiologie is alleen bereikbaar voor spoeddiagnostiek. Reguliere afspraken komen te vervallen. Patiënten worden hierover ook persoonlijk geïnformeerd.

Ik word binnenkort geopereerd in OLVG. Gaat deze operatie door?

Om besmettingsgevaar onder medewerkers en patiënten te minimaliseren en beschermingsmiddelen op peil te houden schaalt OLVG een deel van de zorg af. Patiënten worden hierover persoonlijk geïnformeerd.

  • Afspraken van patiënten op de OK waarvoor géén medisch urgente hulpvraag geldt, worden mogelijk geannuleerd tot nader order.
  • Operaties in OLVG die doorgaan zijn spoedzorg (inclusief Verloskunde) en Oncologische Zorg.

Ik wil op bezoek bij een patiënt in OLVG. Mag dat?

Om de kans op verdere verspreiding van het coronavirus te beperken, en patiënten in ons ziekenhuis niet onnodig bloot te stellen aan risico’s, is besloten het bezoekbeleid in OLVG verder aan te scherpen. We beseffen dat dit besluit grote impact heeft op patiënten en familieleden en hopen op uw medewerking en begrip voor deze ingrijpende maatregelen.

Geen bezoek meer op IC en cohortafdeling  
Er wordt geen bezoek meer toegelaten op de Intensive Care (IC) op locatie Oost en de cohortafdelingen - speciale verpleegafdelingen die ingericht zijn voor patiënten met (verdenking op) coronavirus - op beide locaties. Op de IC is afgelopen dagen hard gewerkt om videobellen mogelijk te maken. Op de cohortafdelingen wordt deze faciliteit later deze week mogelijk gemaakt.

Overige afdelingen maximaal 1 bezoeker per dag
Op de andere afdelingen is de bezoektijd verkort, daar geldt voor nu: maximaal 1 bezoeker per patiënt, maximaal een half uur per dag

Daarnaast vragen we u om niet op bezoek te komen als u last heeft van griepverschijnselen zoals koorts, hoesten of flinke verkoudheid. En om bij binnenkomst goed uw handen te wassen bij de wastafels.

Iedere dag bekijken we of er aanvullende maatregelen nodig zijn. Wij werken hierin nauw samen met het RIVM, de GGD en de Veiligheidsregio.

Wanneer mag ik niet (naar mijn afspraak) in OLVG komen?

  • Kom niet naar OLVG bij luchtwegklachten (zoals hoesten, verkoudheid), keelpijn en/of koorts.
  • We vragen iedereen die het ziekenhuis bezoekt goed handen te desinfecteren of te wassen. Regelmatig handen wassen blijft belangrijk om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken. Daarom zijn er wastafels bij de hoofdingangen van OLVG, locatie Oost en West. Zo kunt u bij binnenkomst meteen uw handen wassen.

Iedere dag bekijken we of er aanvullende maatregelen nodig zijn. Wij werken hierin nauw samen met het RIVM, de GGD en de Veiligheidsregio.