Overzicht nieuws
Uitgelicht | Maandag 19 juli 2021

Update 19 juli: bericht voor gebruikers van Philips Dreamstation 1 apparatuur

Philips heeft op maandag 14 juni gemeld dat het gebruik van bepaalde slaapapneu apparatuur mogelijke gezondheidsrisico’s geeft. Dit geldt voor de Dreamstation 1 apparaten. In dit nieuwsbericht vindt u de laatste informatie die bij ons bekend is.

Update: maandag 19 juli 15.30 uur

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft laten weten dat de Philips Dreamstation 1 weer gebruikt mag worden, zolang deze nog niet vervangen of gerepareerd is. OLVG neemt dit advies over. U kunt de Philips Dreamstation 1 weer gebruiken of u mag er dus mee door blijven gaan.

De apneuapparaten waar Philips recent voor waarschuwde geven voor zover nu bekend geen gezondheidsrisico. De Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) en de vier Centra voor Thuisbeademing komen samen met Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd tot de aanbeveling om de apparaten te blijven gebruiken, zolang deze nog niet vervangen of gerepareerd zijn.

Uitleg op website IGJ

Op de website van de IGJ vindt u de toelichting op het besluit.
‘Behandelaars en IGJ: beademingsapparaten van Philips blijven gebruiken’
‘Aanbeveling voor nader beleid binnen Nederland volgend op de veiligheidsmeldingen van fabrikant Philips over CPAP, BiPAP en beademingsapparaten’ 

Contact en vragen

Heeft u vragen hierover, neemt u dan contact op met het Slaapcentrum van OLVG, via slaapcentrum@olvg.nl. Voor medisch dringend advies kunt u bellen naar telefoonnummer 020 510 87 47. Zij zijn van maandag t/m vrijdag bereikbaar van 8.15 tot 16.15 uur.

Update: dinsdag 29 juni 17.00 uur

Philips heeft aangegeven te werken aan een actieplan om de Dreamstation 1 te vervangen of te repareren. Wij wachten momenteel nog op verdere informatie over dit actieplan. We zijn nauw in gesprek met Mediq (de leverancier die slaapapneu apparatuur aan onze patiënten levert) over eventuele vervolgstappen.

Wat moet u doen?

Het advies van Philips is om per direct te stoppen met het gebruik van de Philips Dreamstation 1, tenzij er gezondheidsoverwegingen zijn om door te gaan. 

Echter, in lijn met de slaapapneu vereniging en de Nederlandse en Europese Vereniging van artsen voor Longziekten adviseren we de Dreamstation 1 te blijven gebruiken als:

  • uw klachten, zoals vermoeidheid, slaperigheid overdag of concentratieproblemen toenemen;
  • u merkt dat u slaperig wordt of uw concentratie verliest tijdens het autorijden;
  • u merkt dat u slaperig wordt of uw concentratie verliest tijdens het uitvoeren van uw werk;
  • u de Dreamstation 1 gebruikt vanwege een hartaandoening zoals hartritmestoornissen of hartfalen;
  • u de Dreamstation 1 gebruikt omdat u eerder een herseninfarct (CVA) heeft gehad.

Is bovenstaande niet op u van toepassing? 

Ervaart u bijvoorbeeld weinig klachten als u stopt met het gebruik van de Dreamstation 1?  Dan adviseren we te stoppen tot het apparaat vervangen of gerepareerd is. Of tot er meer duidelijk is over de eventuele gezondheidsrisico’s.

Heeft u vragen hierover, neemt u dan contact op met het Slaapcentrum van OLVG, via slaapcentrum@olvg.nl. Voor medisch dringend advies kunt u bellen naar telefoonnummer 020 510 87 47. Zij zijn van maandag t/m vrijdag bereikbaar van 8.15 tot 16.15 uur.

Update: vrijdag 18 juni 12.00 uur

Op dit moment hebben we nog geen nieuwe informatie van Phillips voor u en geldt onderstaand advies. We verzoeken u niet te bellen met het Slaapcentrum. Zodra er nieuwe informatie beschikbaar is, leest u dit op deze pagina.

U kunt uw vraag stellen via mijnOLVG of via slaapcentrum@olvg.nl 

Wat is het probleem met de apparatuur?

Philips roept slaapapneu- en beademingsapparaten terug vanwege mogelijke gezondheidsrisico's. De teruggeroepen apparaten zijn van de eerste generatie Dreamstations. Het veiligheidsrisico kan ontstaan wanneer het apparaat in een zeer hete of vochtige omgeving staat. Daarnaast kan het probleem ontstaan als het apparaat met de zogenaamde Ozon-methode wordt schoongemaakt. De leverancier met wie wij samenwerken (Mediq) maakt geen gebruik van deze schoonmaakmethode. Hierdoor is het laatste risico uitgesloten. Het probleem is door Philips zelf opgemerkt na een test van het apparaat. Lees hier het nieuwsbericht van Philips.

Om welke apparaten gaat het?

Het gaat om de Dreamstation 1. De Dreamstation 2 geeft geen gezondheidsrisico’s. Bekijk hier het complete overzicht.

Welk apparaat heb ik?

Twijfelt u of u de Dreamstation 1 of 2 gebruikt? Hieronder ziet u het verschil tussen beide apparaten.

Dreamstation 1:

 

Dreamstation 2:

De Dreamstation 2 is zwart. Heeft u dit apparaat, dan is dit bericht niet op u van toepassing.

Binnenkort volgt meer informatie

We begrijpen dat dit bericht zorgen geeft en vragen oproept. Mediq is de leverancier die slaapapneu apparatuur levert aan onze  patiënten. Zij zijn met Philips in overleg en in afwachting van nadere instructies om tot een oplossing te komen. Tot die tijd houden zij u op de hoogte via hun eigen website.

Betrokken zorgverleners en afdelingen