Overzicht nieuws
Uitgelicht | Donderdag 15 november 2018

Tik, swipe, klik: OLVG verlicht administratielast verpleegkundigen met app

Als eerste ziekenhuis in Nederland start OLVG deze week een pilot met een app die de administratielast verlicht. Met deze app kunnen verpleegkundigen in OLVG voortaan in een handomdraai patiëntinformatie checken, medicatie en metingen registreren én taken aftekenen. Bijkomend voordeel: zij hebben hierdoor meer tijd en aandacht voor patiënten.

Minder administratieve last

Naast informeren, registreren en aftekenen, kunnen verpleegkundigen met de app ook wondfoto’s maken en beoordelen. Omdat zij niet langer afhankelijk zijn van een computer, kunnen ze deze administratieve taken overal en op elk moment uitvoeren. De registratie in de app gaat sneller en is direct zichtbaar voor het volledige behandelteam. Een goed hulpmiddel om de administratieve lasten te verlichten, volgens teamleider en CNIO (chief nursing information officer) Florian van Hunnik: 'Deze app  is een typisch voorbeeld van hoe technologie de zorg én de zorgverlener vooruit kan helpen. Betere zorg en tijdwinst door betere registratie én meer gemak voor de verpleegkundigen'  

Verschillende apparaten

De pilot draait op de afdeling Orthopedie in OLVG, locatie West en wordt op korte termijn uitgebreid naar de afdeling Oncologie op dezelfde locatie. Tijdens de pilot testen verpleegkundigen de app op verschillende typen mobiele apparaten. Zo kunnen zij ervaren wat het beste werkt. Uiteraard speelt ook de ervaring van patiënten een belangrijke rol in de testfase. Hun feedback word meegenomen in de verdere ontwikkeling van de app. Na een succesvolle pilot zullen ook andere afdelingen in OLVG met de app gaan werken.