Overzicht verwijsnieuws
Uitgelicht | Vrijdag 19 mei 2017

Stroomschema brengt wijziging mammacarcinoom in kaart

Onlangs is het zorgpad voor de mammacarcinoom in OLVG voor huisartsen in kaart gebracht in de vorm van een stroomschema. Aanleiding om dit overzichtelijk in kaart te brengen, was een wijziging voor patiënten die vanuit het bevolkingsonderzoek naar de Mammapoli worden doorverwezen. Bovendien is de zorg voor beide locaties OLVG gelijk op elkaar afgestemd en zijn de contactgegevens voor huisartsen geactualiseerd.

BIRADS 0 

Chirurg Hille Witjes was betrokken bij het vormgeven van het stroomschema: ‘De verwijzingscriteria voor patiënten blijft conform de NHG-standaarden. Wat gewijzigd is, is dat via het bevolkingsonderzoek patiënten met de uitslag BIRADS 0 voortaan rechtstreeks verwezen mogen worden naar Radiologie. Voorheen ging deze groep patiënten direct naar de Mammapoli. Bij een benigne-uitslag van de radioloog of als verdere diagnostiek niet meer nodig is, is de patiënt direct klaar en komt de uitslag ook weer terug bij de huisarts. Mocht er nu bijvoorbeeld wel een biopt nodig zijn, dan gebeurt dit gelijk en verwijst de radioloog de patiënt naar de Mammapoli. Ongeveer 70-80% van de BIRADS 0 verwijzingen is nu met een bezoek aan de radioloog direct klaar.’

Telefoonnummers

In het stroomschema vindt u ook de directe telefoonnummers van de verpleegkundig specialisten van de Mammapoli in OLVG. Zij zijn altijd bereikbaar zijn voor vragen en stemmen dit onderling voor beide locaties af.

Betrokken zorgverleners en afdelingen