Overzicht verwijsnieuws
Uitgelicht | Maandag 12 maart 2018

Steeds meer gynaecologische ingrepen onder sedatie in plaats van narcose

OLVG past op beide locaties bij steeds meer gynaecologische ingrepen patiëntvriendelijke minimale sedatie toe. Door gebruik te maken van het slaapmiddel Propofol en eventueel een pijnstiller, komt de patiënte in een diepe slaap waarbij geen beademing nodig is en toch een goede pijnstilling plaatsvindt. Zo is de ingreep minder belastend voor de patiënt.

Herstel

De ingreep vindt plaats op een behandelkamer en niet in een operatiekamer. Een speciaal hiertoe opgeleide anesthesiemedewerker dient de middelen toe. De patiënte kan meestal na 2 uur weer naar huis en een opname is dus niet meer nodig. De meeste patiënten ervaren geen pijn van de ingreep en worden wakker met een gevoel van heerlijk te hebben geslapen. Ook het herstel verloopt vaak beter omdat ze niet hoeven bij te komen van een narcose en snel weer in hun eigen vertrouwde omgeving zijn.

Criteria

Niet bij elke ingreep is minimale sedatie toepasbaar. Ingrijpende operaties blijven op de OK plaatsvinden en onder narcose. Ingrepen als kleine poliepen of myomen, verwijderen resten na miskraam of van placenta, hysteroscopie en curettage, ingrepen aan de vulva en - bij uitzondering- het plaatsen van een IUD kunnen bijvoorbeeld goed plaatsvinden onder sedatie.

Op dit moment hanteert Gynaecologie van OLVG de volgende criteria voor minimale sedatie:

  • er mag geen ernstig ander lijden zijn, tenzij het een systeemziekte betreft die goed onder controle is
  • BMI moet lager dan 35 zijn
  • bij twijfel vindt tevoren een consult Anesthesie plaats

De gynaecoloog zal samen met de patiënte overleggen of minimale sedatie gewenst en toepasbaar is.