Overzicht verwijsnieuws
Uitgelicht | Vrijdag 21 september 2018

Start specialistisch adviesconsult in Amsterdam

In de eerste week van oktober start op initiatief van huisartsen en specialisten in Amsterdam het specialistisch adviesconsult onder de naam ‘huisarts+punt’. Huisartsen kunnen patiënten naar huisarts+punt verwijzen bij klachten die zij niet helemaal vertrouwen of waar zij bevestiging over willen, maar die (nog) geen ziekenhuiszorg behoeven. De specialist ziet de patiënt eenmalig en adviseert de patiënt én de huisarts over het verdere beleid en eventuele therapie. De huisarts blijft hoofdbehandelaar, de specialist neemt de zorg dus niet over.

Geen eigen risico

De verwachting is dat door deze intensieve samenwerking tussen huisarts en specialist de patiënt de juiste zorg op de juiste plek krijgt. Zo kunnen huisartsen ook hun kennis vergroten door - in overleg met de specialist – een dagdeel  mee te kijken met de consulten. Voor patiënten geldt dat zij géén eigen risico kwijt zijn, omdat het specialistisch adviesconsult onder huisartsenzorg valt. Bovendien kunnen zij snel terecht bij huisarts+punt.

Twee locaties

Vooralsnog opent huisarts+punt op twee locaties in Amsterdam haar deuren. Op de locatie Noord (in het BovenIJ ziekenhuis) zijn elke donderdagmiddag adviesconsulten. En op de locatie Centrum (in OLVG, locatie Spuistraat) vinden in de adviesconsulten plaats in de even weken op vrijdagmiddag.

Er wordt gestart met de volgende vijf specialismen:

  • Dermatologie (locatie Noord)
  • Wondexpertise (locatie Noord)
  • Kindergeneeskunde (locatie Noord)
  • KNO (locatie Centrum)
  • Longgeneeskunde (locatie Centrum)

De huisarts verwijst de patiënt via ZorgDomein naar het specialistisch adviesconsult. Daar zijn ook de specifieke indicaties en contra-indicaties te vinden voor deze consulten. Voor een consult bij de longarts geldt dat het onderzoek naar de longfunctie (spirometrie) niet per se in OLVG gedaan hoeft te zijn. Dat kan ook elders hebben plaatsgevonden.

Meer informatie?

Half september hebben alle huisartsen in Amsterdam een informatiepakket over huisarts+punt ontvangen. Meer informatie is ook te vinden op www.huisartspluspunt.nl en bij vragen of opmerkingen kunt u terecht bij info@huisartspluspunt.nl.