Overzicht nieuws
Uitgelicht | Dinsdag 29 januari 2019

Sportclinic voor mensen met kanker door OLVG en Vondelgym

Op 4 februari Wereldkankerdag, organiseert OLVG in samenwerking met Vondelgym Amsterdam een sportclinic voor jonge mensen die behandeld worden voor kanker. Melissa Sombroek, verpleegkundig specialist oncologie van OLVG, en zelf fanatiek sportster, nam het initiatief en zette het sportevent op. Het doel van de clinic is om patiënten te ondersteunen bij de stap om (weer) te gaan bewegen.

Wereldkankerdag

De clinic – met voormalig topschaatster Margot Boer

Ruim veertig mensen doen 4 februari mee aan de sportclinic. Tijdens het evenement krijgen de deelnemers sport- en ontspanningsoefeningen die ook thuis uitgevoerd kunnen worden. Professionals vanuit OLVG en het Cancer Care Center, trainers van Vondelgym en Olympisch schaatskampioen Margot Boer begeleiden de deelnemers tijdens het sporten. Ook is er een ontspanningsworkshop door Satu Karjalainen-Klaver (Sattwa), die naast oncologieverpleegkundige in OLVG ook meditatieleraar en natuurgeneeskundig therapeut is.  Aan het einde van de dag is er een proeverij van gezonde, energierijke voeding.

Vermoeidheid

Vermoeidheid is de meest voorkomende bijwerking van chemo- en immunotherapie. De stap om te gaan sporten is daarom ook groot. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat beweging kan zorgen voor sneller herstel en meer energie tijdens en na de behandeling van kanker. Het doel van de clinic is om patiënten te ondersteunen bij de stap om (weer) te gaan bewegen.

Over Melissa Sombroek

‘Drie jaar geleden heb ik voor mezelf een knop omgezet en ben ik begonnen met sporten. Dit heeft mijn leven een nieuwe wending gegeven. Ik veranderde van een niet fitte, vermoeide vrouw in iemand die weer energiek én gelukkiger in het leven staat. Die ervaring, dat gevoel gun ik anderen ook. Vorig jaar heb ik voor het eerst een sportevenement georganiseerd voor vrouwen met borstkanker, ook in de Vondelgym. Dat was een groot succes en daarom ben ik blij dat we deze bijzondere dag dit jaar weer kunnen bieden aan onze patiënten’, aldus Melissa Sombroek.

De sportclinic van OLVG wordt mede mogelijk gemaakt door:  Vondelgym, Cancer Care Center, Nationaal Fonds tegen Kanker,  Reebok, Moso international, Sattwanu, Vitalien, Body & Fit, Sportbase en Maarsen groep.

Wereldkankerdag

Het thema van Wereldkankerdag 2019 is ‘Kanker zet je wereld op z’n kop’. Meer hierover is te lezen op de website van Wereldkankerdag.

 

Betrokken zorgverleners en afdelingen