Overzicht nieuws
Uitgelicht | Maandag 6 april 2020

Snellere doorstroming voor patiënt met botbreuk

Patiënten met een botbreuk of ander letsel die naar de Spoedeisende Hulp (SEH) van OLVG West komen, doorlopen vanaf maandag 6 april een verkort traject. Dit zorgt voor een enorme verbetering in de doorstroming van de SEH. Zo’n 30% van de SEH bezoekers bestaat immers uit patiënten met een (mogelijke) botbreuk.

Hoe werkt het?

Via een ‘fast-track’ proces op de SEH wordt de patiënt door een speciaal daarvoor vrijgesteld team behandeld. Hier krijgt de patiënt een gips, verband of afneembare brace. De eerstvolgende werkdag wordt de patiënt besproken in het speciaal ingerichte team onder leiding van een medisch specialist. Vervolgens krijgt de patiënt telefonisch een eenduidig behandelvoorstel (wel of geen operatie), inclusief de afspraken voor de geplande controles. Dit zorgt voor minder routine nacontroles, de wel ingeplande controles vinden veelal via video- of telefonisch consult plaats.

Juiste zorg op de juiste plek

OLVG is het eerste ziekenhuis in Nederland dat op zo’n grote schaal de behandeling van botbreuken op deze manier inricht. Zilveren Kruis omarmt het initiatief en financiert een deel vanuit de transformatiegelden, bedoeld om de beweging van de juiste zorg op de juiste plek op gang te brengen. In deel 1 van dit Virtual Fracture Clinic project (Direct Ontslag vanaf de SEH na simpele stabiele letsels) heeft OLVG er al voor gezorgd dat patiënten met een botbreuk veel minder vaak gips krijgen en minder vaak op nacontrole hoeven te komen. Zie ook ons eerdere bericht hierover. Virtual Fracture Clinic 2.0 betreft een vervolg hierop.

 

Betrokken zorgverleners en afdelingen