Overzicht nieuws
Uitgelicht | Vrijdag 12 mei 2017

Santeon wint voor 2e keer VBHC Collaboration award

Santeon heeft gisteren op het jaarlijkse Value-Based Health Care (VBHC) Event in Nijkerk de Collaboration award 2017 gewonnen.  Ook het Hiv-behandelcentrum van OLVG was genomineerd.

Samyra Keus, binnen OLVG projectleider VBHC: ‘Er gebeurt zoveel in Nederland op het gebied van Value Based Health Care. We kunnen veel van elkaar leren, en het was heel inspirerend om al die mooie projecten bij elkaar te zien. Fantastisch dat we met Santeon hebben de VBHC Collaboration award hebben gewonnen. We mogen trots zijn op hoe we met al die grote, verschillende ziekenhuizen samen werken aan optimale zorg. Met doelgroepgerichte verbeterteams per aandoening. Voor én met de patiënt.’

Value Based Healthcare

Value Based Healthcare (VBHC) is een systematiek gericht op de optimale verhouding tussen uitkomsten die ertoe doen voor patiënten, en kosten die hiervoor gemaakt moeten worden. Het is de tweede keer dat Santeon de VBHC-prijs wint. Ook in 2015 was de jury overtuigd van de kracht van de samenwerking binnen Santeon.
Douwe Biesma, voorzitter Santeon: ‘Deze prijs onderstreept onze overtuiging dat het alleen mogelijk is om de kwaliteit van zorg naar een hogere niveau te tillen als je dat met meer ziekenhuizen samen doet. Door jarenlang samen te werken hebben we een cultuur van vertrouwen opgebouwd binnen Santeon. Op basis hiervan kunnen we stappen maken in het verbeteren van zorg voor onze patiënten. Artsen en verpleegkundigen voelen zich veilig om de uitkomsten van hun behandelingen en de daarbij gemaakte kosten met elkaar te delen en te bespreken. Daarnaast zijn ze bereid om elkaars best practice over te nemen.’

Nominatie Hiv-behandelcentrum OLVG

Naast Santeon was ook het Hiv-behandelcentrum van OLVG genomineerd voor de VBHC Prize. Samyra Keus: ‘OLVG is wereldwijd het eerste ziekenhuis dat uitkomstindicatoren heeft vastgesteld voor hiv-zorg. Het maakt gezondheidsuitkomsten beter zichtbaar en geeft de hiv-patiënt meer regie over de eigen behandeling. Een heel mooi voorbeeld van Value Based Health Care.’

Samenwerking

De Santeon ziekenhuizen werken voor hun VBHC-programma ook samen met partijen buiten de ziekenhuizen, zoals patiënten, patiëntenverenigingen en zorgverzekeraars. Ook voor hen is deze award een opsteker. 

Zorgverzekeraar Menzis is ook trots op deze prijs. Het is een mooie waardering en erkenning voor de toegevoegde waarde van Menzis in het VBHC-programma van Santeon. Menzis is sinds ruim een jaar betrokken bij het verder uitbouwen en doorontwikkelen van het VBHC-programma binnen de Santeon ziekenhuizen. Deze samenwerking heeft eind vorig jaar geresulteerd in een value-based contract met Santeon voor borstkankerzorg.
In 2018 gaat Menzis verder met het maken van afspraken over waarde-gericht inkopen met zorgaanbieders van heup- en knievervanging bij artrose en met zorgaanbieders van staaroperaties.

Santeon

Santeon is de Nederlandse ziekenhuisketen waarbinnen zeven topklinische ziekenhuizen open samenwerken met als doel de medische zorg te verbeteren door continue vernieuwing: Het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen, Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, Martini Ziekenhuis in Groningen, Medisch Spectrum Twente in Enschede, OLVG in Amsterdam, St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht/Nieuwegein en kandidaat-lid Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. De zeven ziekenhuizen samen bieden zo’n 13% van de Nederlandse ziekenhuiszorg.  

Meer informatie op www.santeon.nl