Uw dossier online inzien?
In MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
Ouderenmishandeling los je niet alleen binnen het ziekenhuis of als zorgprofessional op. Ziekenhuizen kunnen signaleren, maar ze kunnen het niet alleen. Miriam pleit dan ook voor een goede samenwerking met onder andere huisartsen: ‘Om de patiënt en de mantelzorger goed te kunnen helpen, is samenwerking bij een vermoeden van ouderenmishandeling essentieel. Dat is voor de thuiswonende oudere noodzakelijk om tot duidelijke communicatie over het vermoeden van en mogelijke interventies voor ouderenmishandeling te komen. Een volledige, correcte en tijdige communicatie met de huisarts (met instemming van de patiënt) is hierin cruciaal. OLVG hecht hier derhalve groot belang aan. Het is dan ook goed dat deze richtlijn er is, het geeft richting aan intramurale protocollen en biedt daarnaast belangrijke aanknopingspunten voor transmurale zorgafspraken.’
De richtlijn is bruikbaar voor alle zorgprofessionals werkzaam in het medisch-specialistische zorgdomein die te maken krijgen met (een vermoeden van) ouderenmishandeling. De nieuwe richtlijn is opgenomen in de richtlijnendatabase en helpt zorgverleners om alert te zijn, tijdig misstanden te signaleren en adequate maatregelen te nemen.
Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Hugo de Jonge ontving onlangs uit handen van onder anderen Miriam van Houten (rechts) de nieuwe richtlijn.