Overzicht nieuws
Uitgelicht | Maandag 3 september 2018

Patiënt met scabiës (schurft) in OLVG

Op OLVG, locatie Oost is bij een patiënt een zeer besmettelijke vorm van scabiës (schurft) geconstateerd. Vanwege besmettingsgevaar worden patiënten en medewerkers die in aanraking zijn geweest met deze persoon individueel geïnformeerd en preventief behandeld.

Rogier Jansen, medisch microbioloog in OLVG: ‘Om verdere besmetting tegen te gaan hebben we volgens protocol maatregelen getroffen. Dit in nauw overleg met GGD Amsterdam.’

Over scabiës

Scabiës is een vervelende maar geen ernstige aandoening. Een van de belangrijkste verschijnselen is toenemende jeuk die over het hele lichaam kan voorkomen. Vooral ‘s nachts en bij warmte kan dit veel last veroorzaken.

De minder besmettelijke vorm van scabiës wordt overgebracht door langdurig huidcontact (minimaal 15 minuten) met een besmet persoon. Bij de zeer besmettelijke vorm (scabiës crustosa) is verblijf in dezelfde ruimte mogelijk al een risico.
Omdat scabiës niet vanzelf over gaat is behandeling noodzakelijk. Oók om te voorkomen dat de klachten uitbreiden en anderen besmet raken.

Meer informatie

Meer informatie over scabies (schurft) leest u op de website van het RIVM.

Vragen?

Neem contact op met Persvoorlichting OLVG: 020 599 3887