Overzicht nieuws
Uitgelicht | Woensdag 4 oktober 2017

Overstap op generieke hiv-medicatie

De meeste apotheken leveren vanaf deze maand generieke (merkloze) hiv-medicatie. Deze  medicijnen hebben dezelfde samenstelling als het merk. Uw behandelaar schrijft altijd de werkzame stof van uw hiv-medicatie voor. Vanaf nu krijgt u bij uw apotheek meestal een generiek medicijn.

Van onderstaande medicijnen zijn inmiddels merkloze varianten beschikbaar:

  • Kivexa®, met als werkzame stoffen abacavir/lamivudine
  • Viramune®, met als werkzame stof nevirapine
  • Viread®, met als werkzame stof tenofovirdisoproxil
  • Truvada®, met als werkzame stoffen emtricitabine/tenofovir
  • Atripla®, met als werkzame stoffen efavirenz/emtricitabine/tenofovir

Mocht u na het gebruik van de generieke medicatie andere bijwerkingen ervaren, laat dit dan weten aan uw apotheek en/of behandelaar. Als er sprake is van medische noodzaak, bepaalt uw behandelaar of u alleen het medicijn van een specifiek merk mag hebben. Uw zorgverzekeraar vergoedt dit medicijn. Medische noodzaak is echter een uitzondering, de meeste patiënten komen hiervoor niet in aanmerking.

Waarom stapt een apotheek of zorgverzekeraar over op een merkloos middel?

Uw apotheek of zorgverzekeraar kijkt in de eerste plaats naar de effectiviteit en veiligheid van een medicijn. Uit wetenschappelijk onderzoek bij patiënten is aangetoond dat merkloze hiv-medicijnen even effectief en veilig zijn als het merk. Zorgverzekeraars houden ook rekening met de prijs. Merkloze  middelen zijn vaak voordeliger. Door over te stappen op een generiek medicijn draagt uw zorgverzekeraar bij aan het betaalbaar houden van de zorg.

Betrokken zorgverleners en afdelingen