home

Orthopedisch chirurg Michel van den Bekerom benoemd tot bijzonder hoogleraar sporttraumatologie

Michel van den Bekerom, orthopedisch chirurg bij OLVG, is in september benoemd tot bijzonder hoogleraar sporttraumatologie. Dat maakte de Vrije Universiteit Amsterdam afgelopen maand bekend.

Steeds meer mensen doen aan sport, en hierdoor neemt het aantal sport-gerelateerde letsels toe. Dit geldt ook voor letsels aan armen en handen (bovenste extremiteit). Veel letsels zijn een logisch gevolg van het intensief uitoefenen van een sport. De vraag die van den Bekerom o.a. onderzoekt is of atleten die met een letsel kampen, voor hun herstel gebaat zijn bij functionele of structurele aanpassingen. Bij een functionele aanpassing wordt gewerkt aan een betere spiercontrole, bijvoorbeeld als de schouder steeds uit de kom gaat. Een structurele aanpassing resulteert vaak in een operatie, bijvoorbeeld wanneer een kapsel echt kapot is. De kennis die van den Bekerom opdoet bij (top)sporters kan tevens toegepast worden op de behandeling van klachten van mensen die minder sporten.

Het doel van deze aanstelling is het doen van wetenschappelijk onderzoek, het uitdragen hiervan en daarmee bevorderen van inzicht in het ontstaan, behandelen en ook preventie van sport-gerelateerde letsels van de bovenste extremiteit.

In de praktijk is Michel van den Bekerom één dag per week aangesteld aan de Vrije Universiteit (VU), waar hij zich volledig zal richten op dit aandachtsgebied. De patiëntenzorg zal hij in het (externe link)STZ schouder en elleboog expertise centrumin OLVG blijven doen.