home

Operaties in OLVG nog preciezer met hulp van nieuwe operatierobot

Sinds deze week is OLVG een operatierobot rijker. Met deze hypermoderne robot kunnen chirurgen met de grootste precisie kijkoperaties uitvoeren. Voor patiënten betekent dit: een korter ziekenhuisverblijf, sneller herstel.

Chirurg Willem van Tets voerde gisteren de eerste operatie met de robot uit samen met chirurg Michael Gerhards. ‘De operatie aan de galblaas verliep succesvol en de patiënt is nu alweer thuis. Ik beschouw de komst van de robot als een grote stap voorwaarts in kwaliteit en veiligheid. Ik kan het geopereerde nog beter zien en daardoor nog veiliger opereren.’

De operatierobot in bedrijf

De robot

Met de robot, ook wel Da Vinci Robot genoemd, kunnen kijkoperaties (laparoscopie) uitgevoerd worden. De operateur bedient de robot vanaf een bedieningspaneel waarop sterk vergrote 3D-beelden van de operatie te zien zijn. Met de vingers stuurt de operateur het instrumentarium van de robot aan. De camera van de robot voorziet de chirurg van een beter zicht en de chirurg kan fijnere vingerbewegingen maken, waardoor nog preciezer kan worden geopereerd. De robot neemt zelf geen beslissingen en voert dus geen zelfstandige handelingen uit.

Voordelen voor de patiënt

Voor de patiënt heeft de komst van minimaal invasieve operaties veel voordelen. Zo hoeven er met een kijkoperatie maar kleine sneetjes worden gemaakt. De patiënt ondervindt minder letsel waardoor bloedverlies wordt beperkt. Het herstel na een operatie met de operatierobot gaat een stuk sneller.

Operateur stuurt de robot aan

Inzet robot

OLVG zet de operatierobot in op meerdere afdelingen: Chirurgie, Urologie, Gynaecologie, Hart-Longchirurgie, KNO en Oncologie. Zo wil Keel-, Neus- en Oorheelkunde als een van de eersten in Nederland robotgeassisteerde chirurgie toepassen in het hoofd-/halsgebied bij snurkklachten. Chirurgie gebruikt de robot voor darm-, alvleesklier- en obesitasbehandelingen. De gynaecologen zien mogelijkheden om met de robot nog grotere myomen minimaal-invasief te verwijderen. Hart-Longchirurgie zet de robot  in voor bypasses en oncologische longchirurgie.
De kennis en ervaring met  robotchirurgie breidt zich komende maanden verder uit naar andere afdelingen en vakgebieden.