Overzicht nieuws
Uitgelicht | Woensdag 19 juli 2017

OLVG start met immunotherapie voor long- en niercelkanker

De middelen nivolumab en pembrolizumab zijn sinds kort geregistreerd  voor de palliatieve behandeling van longkanker. Daarnaast heeft nivolumab ook een plaats bij uitgezaaide niercelkanker. Deze behandelopties zijn nu ook beschikbaar in OLVG met de start van het immunotherapiecentrum.

Immunotherapie als anti-kanker behandeling is momenteel sterk in ontwikkeling. Deze therapie zorgt ervoor dat het eigen afweersysteem de kankercellen kan bestrijden. Dit is een groot verschil met chemotherapie, waarbij medicijnen rechtstreeks kankercellen doden. Internist-oncoloog Emile Kerver: ‘Er wordt op dit moment veel onderzoek gedaan naar immunotherapie. We verwachten dat deze behandeling in de nabije toekomst ook ingezet gaat worden voor andere vormen van kanker.’

Multidisciplinair immunoteam

De middelen nivolumab en pembrolizumab die in OLVG kunnen worden ingezet, hebben als voordeel ten opzichte van chemotherapie dat ze een langduriger effect kunnen hebben. Kerver: 'Hoewel de bijwerkingen bij immunotherapie meestal minder heftig zijn dan bij chemotherapie, zijn bijwerkingen zeker wel mogelijk. Deze kunnen zelfs ernstig zijn. Daarom is het belangrijk dat een goed opgeleid, multidisciplinair immunoteam de patiënt begeleidt.’ In OLVG maken onder andere oncologen, longartsen, dermatologen, endocrinologen, mdl-artsen, neurologen en verpleegkundig specialisten deel uit van dit immunoteam.

Immunocentrum

Op dit moment zijn in Nederland ruim twintig immunocentra waar patiënten met longkanker of niercelkanker worden behandeld. Longarts Arthur Smit: ‘Naar verwachting zullen we de komende maanden tientallen mensen kunnen behandelen met immunotherapie. Voorheen verwezen we onze patiënten voor dit deel van de behandeling naar het AVL. Veel van deze ernstig zieke patiënten vinden het prettig dat ze nu ook in hun eigen ziekenhuis behandeld kunnen worden.’

OLVG is verbonden aan Oncologisch Centrum Amsterdam, het oncologisch samenwerkingsverband van OLVG en het BovenIJ ziekenhuis.

Betrokken zorgverleners en afdelingen