Overzicht nieuws
Uitgelicht | Dinsdag 24 april 2018

OLVG schaft leefregels na heupoperatie af

Leefregels na plaatsing van een heupprothese blijken onnodig beperkend. Dat blijkt uit onderzoek van OLVG. Leefregels na een heupoperatie werden meegegeven om luxaties (het uit de kom schieten) van de heup te voorkomen. Vanaf deze maand krijgen patiënten het volgende advies mee naar huis: beweeg en luister naar de pijngrens.

Signaal van patiënt

OLVG heeft ‘verbeterteams’ waarin zorgmedewerkers en patiënten samen kijken hoe de zorg beter kan. Sacha Deetman, patiënte van OLVG en lid van het verbeterteam heupartrose, vond dat de hoeveelheid leefregels na een heupoperatie niet motiveerde om te doen waar de heup voor bedoeld is, namelijk bewegen. ‘Je denkt bijna dat je alleen stil op een stoel mag zitten’, aldus Deetman. De leefregels waren al langer een punt van discussie tussen fysiotherapeuten en orthopedisch chirurgen. Fysiotherapeut Jelmer Jager en verpleegkundig teamleider Berber Selten gingen ermee aan de slag en startten een literatuuronderzoek. Onder de paraplu van Value Based Health Care is bekeken welke leefregels bewezen effectief werken.

Zonder regels sneller herstel

De belangrijkste conclusie van het onderzoek: een beperkt of zelfs geen leefregelprotocol leidt niet tot meer luxaties. De afwezigheid van leefregels leidt echter wel tot een vlottere hervatting van activiteiten en tot een vergroting van de patiënttevredenheid.

Slapen en autorijden

De praktische uitwerkingen? Dat de patiënt luistert naar de pijngrens die hij of zij ervaart. De patiënt mag bijvoorbeeld in iedere houding slapen en niet, zoals voorheen werd geadviseerd, de eerste 6 weken alleen op de rug. Als de patiënt veilig zonder krukken kan lopen, is het ook mogelijk om weer auto te rijden.

In 2017 kregen 475 patiënten een totale heupprothese in OLVG.

 

 

Betrokken zorgverleners en afdelingen