Overzicht verwijsnieuws
Uitgelicht | Maandag 16 oktober 2017

OLVG opent nieuwe oefenruimte voor patiënten

Kettlebells, bokspalen, balansmatten, krachttoestellen én een ‘minitrap’. Het is slechts een kleine greep uit alle toestellen en materialen die klaar staan in de nieuwe oefenzaal op locatie West. Op 16 oktober jl. werd de zaal officieel geopend. Fysiotherapeut Nicole Heuwekemeijer keer ernaar uit: ‘Met deze nieuwe inrichting bieden we onze patiënten nóg beter inzicht in de voordelen van bewegen én geven we ze plezier in spel en sport mee.’

Spel en plezier

De oefenruimte zelf bestond al, maar door de nieuwe inrichting en apparatuur nodigt deze nu meer uit tot bewegen. Nicole: ‘De nieuwe apparaten en materialen zijn gemakkelijk te gebruiken én gericht op spel en plezier. Hierdoor kunnen  patiënten - zonder te focussen op wat nog niet goed gaat - spelenderwijs beter worden.’ Zo zijn er onder andere mogelijkheden voor patiënten om samen oefeningen en spellen te doen en kunnen zij zelf hun ‘scores’ bijhouden en verbeteren op de nieuwe toestellen. Dit zorgt voor meer inzicht in hoe ze verstandig en verantwoord kunnen bewegen.

Zelfmanagement

Door het bewegingsprogramma dat de patiënten in de oefenzaal krijgen, herstellen zij sneller en verbetert hun gezondheid en welzijn. ‘Uit observationeel onderzoek blijkt dat als een patiënt de beweging verhoogt van 4 naar 16 minuten per dag, zijn of haar opname in het ziekenhuis met een dag verkort. Alleen hierom al is onze nieuwe ruimte een aanwinst. Daarnaast coachen we onze patiënten vanuit hier zodat zij – eenmaal thuis – ook zelfstandig aan de slag kunnen. Door het zelfmanagement te stimuleren, vergroten we het zelfvertrouwen van de patiënt én verlagen we ziektekosten’, aldus een trotse Nicole. 

Verwijzing huisarts

Huisartsen kunnen COPD-patiënten met een ernstige ziektelast doorverwijzen voor longrevalidatie in de nieuwe oefenruimte. Dit zijn de COPD-patiënten waarbij intensieve begeleiding in de tweede of derde lijn noodzakelijk is door middel van multidisciplinaire revalidatie. Aanmelding met de vraag ‘longrevalidatie’ kan bij de polikliniek Longziekten via 020- 510 88 92. Uw patiënt krijgt dan een consult bij de longarts. Tijdens dit consult kijken wij of uw patiënt in aanmerking komt voor het longrevalidatietraject bij OLVG. Zo niet, dan geeft het multidisciplinaire team een ander advies.