Overzicht nieuws
Uitgelicht | Vrijdag 3 maart 2017

OLVG ontwikkelt succesvolle vervolgopleiding Verpleegkundige Moeder en Pasgeborene

OLVG, locatie Oost ontwikkelde de afgelopen jaren als eerste ziekenhuis in Nederland een specialistische vervolgopleiding tot Verpleegkundige Moeder en Pasgeborene (VMP).

De succesvolle vervolgopleiding sluit zo goed aan op de behoeften van andere ziekenhuizen, dat de VUmc Amstel Academie de opleiding sinds januari 2017 aanbiedt aan meerdere ziekenhuizen. Bovendien is het als basisprogramma verplicht gesteld voor meerdere vervolgopleidingen.

Nieuwe functie

Deze specialisatie voor verpleegkundigen is speciaal ontwikkeld voor het Anna Paviljoen, het moeder- en kindcentrum van OLVG, locatie Oost. Hier verblijven moeder en kind samen in een suite, ook als een van beide of allebei ziek zijn. Steeds meer ziekenhuizen gaan moeder en pasgeborenen samen verplegen en niet meer scheiden, zodat zij optimaal kunnen hechten en ouders goed kunnen participeren in de zorg voor hun pasgeborene. Daarom hebben de verpleegkundigen kennis nodig over zowel de zorg voor de zwangere en haar ongeboren kind, de barende, de kraamvrouw als over de (zieke) pasgeborene.

Vervolgopleiding

Inmiddels heeft OLVG 11 VMP-verpleegkundigen opgeleid en zijn dit jaar 9 verpleegkundigen met de vervolgopleiding bij de Amstel Academie gestart. De gespecialiseerde vervolgopleiding duurt gemiddeld 8 maanden en bestaat uit theorielessen en een leer-werktraject in het Anna Paviljoen.