Overzicht nieuws
Uitgelicht | Maandag 3 juni 2019

OLVG-huisarts Geert-Jan Geersing ontvangt Vidi-subsidie

Onderzoeker en huisarts bij Huisartsenpraktijk Buitenhof dr. Geert-Jan Geersing ontvangt een Vidi-subsidie van maximaal 800.000 euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Hij is hiermee de eerste huisarts ooit.

Een Vidi-subsidie stelt onderzoekers, die al een aantal jaren onderzoek doen op postdoctoraal niveau, in staat een eigen vernieuwende onderzoekslijn te ontwikkelen en daarvoor zelf één of meer onderzoekers aan te stellen. Geert-Jan Geersing is huisarts bij OLVG-huisartsenpraktijk Buitenhof en onderzoeker op het gebied van trombose en antistolling bij het Julius Centrum in het UMC Utrecht.

Hij ontvangt de beurs voor zijn onderzoek naar aderontsteking. Na de behandeling van een aderontsteking, treden bij 5 tot 30% van de patiënten ernstige complicaties op. Denk hierbij aan een trombosebeen of longembolie. Geert-Jan wil een methode ontwikkelen die kan voorspellen welke mensen een grote kans hebben op zulke complicaties. ‘Onderzoek om klinische vragen uit de spreekkamer op te lossen, inspireert mij enorm!’, aldus Geert-Jan. 

Dat een OLVG-arts en onderzoeker een Vidi-subsidie krijgt is volgens voorzitter raad van bestuur Maurice van den Bosch een bijzondere prestatie. ‘Het is de eerste keer dat een OLVG’er deze prestigieuze beurs binnenhaalt.’

Betrokken zorgverleners en afdelingen