Overzicht nieuws
Uitgelicht | Maandag 9 oktober 2017

OLVG Hiv-behandelcentrum behaalt HKZ-certificaat

Het OLVG Hiv-behandelcentrum ontving afgelopen maand voor alle 3 locaties (Oost, West en Spuistraat) het HKZ-certificaat voor de coördinatie en uitvoering van zorg voor hiv-patiënten.

'Met dit certificaat laten we zien dat we serieus werk maken van de kwaliteit van de complexe zorg voor mensen met hiv', zegt hiv-consulent Klaas Hoeksma. 'En dat we voldoen aan de eisen die zijn opgesteld door behandelaren, verpleegkundigen, patiënten en verzekeraars.' Het betekent dat OLVG voldoet aan de normen zoals omschreven in het Harmonisatie Kwaliteitsbevordering in de Zorgsector (HKZ) Certificatieschema voor hiv-behandelcentra voor volwassenen.

De visitatie werd verricht door een lead auditor, een hiv-behandelaar en hiv-consulent (beiden uit een ander hiv-centrum). Bovenop alle 14 vereiste kwaliteitselementen sprak het visitatieteam waardering uit voor enkele pluspunten zoals de persoonlijke betrokkenheid van arts en consulent, het duidelijke zorgtraject en de bijzondere patiëntenactiviteiten die OLVG organiseert, zoals de ontmoetingsavonden voor vrouwen met hiv.

Het initiatief voor het certificaat voor coördinatie en uitvoering van zorg voor hiv-patiënten werd in 2015 genomen door de Nederlandse Vereniging van Hiv-Behandelaren (NVHB) in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Het OLVG Hiv-behandelcentrum is met circa 3100 patiënten het grootste hiv-behandelcentrum in Nederland.

 

Betrokken zorgverleners en afdelingen