Overzicht nieuws
Uitgelicht | Donderdag 28 juni 2018

OLVG heeft nieuwe aanwinst voor opsporing kanker: PET/CT-Scanner

Sinds deze week beschikt OLVG, als vierde ziekenhuis in Nederland, over de modernste PET/CT scanner van Philips, de Vereos. De digitale scanner is de nieuwste in zijn soort en brengt eventuele tumoren en uitzaaiingen zeer nauwkeurig in beeld. Patiënten van OLVG hoeven voor een PET/CT-scan niet meer naar een ander ziekenhuis.

Sneller en scherper

Ten opzichte van huidige analoge scanners, beschikt deze volledig digitale scanner over betere detectoren, waardoor  er veel  sneller gescand kan worden. Hierdoor krijgt de nucleair geneeskundige scherpere en betere beelden ter beoordeling, waarbij nog kleinere afwijkingen (bv tumoren en uitzaaiingen) in het lichaam kunnen worden opgespoord.  

Hoe werkt een Pet/CT-scanner?

Een PET/CT-scan (Positron Emissie Tomografie) is een PET-scan en een CT-scan in één. PET is een moderne techniek waarmee de stofwisseling in het lichaam in beeld wordt gebracht . De stofwisseling is verstoord bij kanker en infecties.

Om deze afwijkingen zichtbaar te maken, wordt een kleine hoeveelheid radioactieve stof toegediend. Deze stof bindt zich aan de afwijking, en wordt zichtbaar met een PET scan. De aanvullende CT (Computer Tomografie) lokaliseert in beeld waar in het lichaam de afwijking zich precies bevindt.

Naast het opsporen van tumoren en kleine uitzaaiingen, is de PET/CT scanner ook zeer geschikt voor diagnostiek binnen de vakgebieden Neurologie en Cardiologie.

Kortere wachttijd

Vanaf medio Augustus kunnen patiënten terecht voor een PET/CT-scan in OLVG, locatie West. De  wachttijd voor deze belangrijke beeldvormende diagnostiek wordt met de nieuwe scanner aanzienlijk korter en het stellen van de diagnose sneller, waardoor we patiënten nog beter kunnen helpen.

 

Betrokken zorgverleners en afdelingen