OLVG corona check nu ook beschikbaar in aantal regio’s buiten Amsterdam

Vorige week is OLVG corona check gelanceerd: een app waarmee OLVG inwoners van Amsterdam op afstand hulp biedt bij klachten die mogelijk worden veroorzaakt door het coronavirus. Inmiddels is het aantal Amsterdammers dat de app actief gebruikt opgelopen tot 41.000, met ruim 33.000 actieve dagelijkse gebruikers. Omdat er veel vraag is naar OLVG corona check hebben wij onze capaciteit vergroot.

Vanaf vandaag is de app ook voor postcodegebieden in Amstelveen, Zwanenburg, Almere en Zaanstad beschikbaar. Ook wordt de start in regio’s in de rest van Nederland voorbereid met partnerziekenhuizen.

Bij de lancering was OLVG corona check alleen te gebruiken voor inwoners van de regio Groot-Amsterdam, met postcodes 1000 tot 1119. Na een eerste week van opstarten, continu monitoren en verbeteren, en uitbreiding van het medisch team, is het nu mogelijk dit postcodegebied te verruimen. Personen die wonen in de postcodegebieden 1161 t/m 1175 (Zwanenburg), 1309 t/m 1363 (Almere), 1181 t/m 1191 & 1421 t/m 1423 (Amstelveen) en 1501 t/m 1619 (Zaanstad) en kunnen zich vanaf nu ook aanmelden.

Uitbreiding naar andere regio’s

Op dit moment wordt hard gewerkt aan inzet van de app in de rest van Nederland. In nauw overleg met een aantal ziekenhuizen in Noord-Brabant is ervoor gekozen niet in deze zwaar getroffen regio, maar in andere provincies te starten. Het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen zal de app als eerste beschikbaar ter beschikking stellen aan de inwoners van hun omgeving, gevolgd door het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA). Met andere ziekenhuizen werken wij op dit moment aan verdere uitbreiding.

Over OLVG corona check

OLVG corona check is ontstaan uit een samenwerking tussen OLVG en het Amsterdamse bedrijf Luscii. In de app geven deelnemers dagelijks een aantal zaken door. Het gaat om vragen over de symptomen keelpijn, neusverkoudheid, kortademigheid, temperatuur (koorts) en hoesten. Achter de app staat een medisch team dat de ingestuurde gegevens beoordeelt en volgt. Als dat medisch noodzakelijk is wordt binnen 24 uur contact opgenomen. Als er geen medische reden is voor contact, volgt binnen 48 uur een geautomatiseerd bericht. De RIVM-richtlijnen en het OLVG-protocol zijn daarbij leidend. Let op: OLVG corona check is nadrukkelijk geen vervanging van reguliere zorg of spoedzorg.

Aanmelden

Aanmelden voor de app gaat via www.olvgcoronacheck.nl. Na beoordeling op basis van een aantal criteria (o.a. postcodegebied en leeftijd ouder dan 18 jaar) is het mogelijk de app te downloaden. De app en dienstverlening van het medisch team is kosteloos.