home

OLVG bouwt aan het ziekenhuis van de toekomst

OLVG bouwt aan de toekomst

Om de best mogelijke zorg voor onze patiënten te kunnen bieden, bouwen we aan een nieuw OLVG. Dit betekent dat ons ziekenhuis er in de toekomst anders uit gaat zien. Onze locaties in Oost en West krijgen steeds meer een eigen gezicht en expertise. Ook zal een deel van de zorg steeds meer bij patiënten thuis gegeven gaan worden.

Zorg bij de patiënt thuis

We verwachten dat waar mogelijk patiënten zoveel mogelijk thuis of dicht bij huis worden geholpen. Digitale mogelijkheden zoals thuismeetapparatuur, video-afspraken en verschillende apps zijn volop in ontwikkeling. We zien hiermee dat een deel van de zorg bij patiënten in hun vertrouwde thuisomgeving kan worden geboden.

Voorbeelden hiervan zijn de onco-monitor en de virtuele longkliniek. Hiermee kunnen we onze patiënten nauwlettend in de gaten houden en hoeven zij alleen naar het ziekenhuis te komen wanneer dat echt nodig is. Om dit verder te ontwikkelen werken wij intensief samen met zorgpartners in de regio. Virtual Ward is hier een goed voorbeeld van. Een Amsterdamse samenwerking met huisartsen, thuiszorg en OLVG, om klachten en verslechtering bij patiënten eerder te signaleren en op te lossen in het netwerk.

Naar het ziekenhuis wanneer dat nodig is

Patiënten blijven terecht kunnen bij OLVG voor intensieve zorg, spoedeisende hulp en operaties. Deze zorg zal zich de komende jaren verder bundelen op een van de locaties om deze zo efficiënt mogelijk aan te kunnen bieden, iets wat zeker in tijden van personeelstekort van belang is. Bovendien zorgt de concentratie voor verdere specialisatie: doordat we meer patiënten zien, groeit onze expertise en verbetert de kwaliteit van zorg.

Concreet betekent dit dat de spoedzorg en Intensive Care zorg zich in de loop der jaren steeds verder gaat bundelen op locatie West. Bij locatie Oost zullen in de toekomst de patiënten komen voor ingeplande zorg zoals staaroperaties en het vervangen van een heup. Daarnaast zal ook de oncologische zorg plaatsvinden op locatie Oost.

Samen bouwen aan het ziekenhuis van de toekomst

De komende jaren zullen de plannen steeds verder worden uitgewerkt. Dit doen we samen met patiënten, de gemeente Amsterdam en zorgpartijen in de regio, zodat steeds duidelijker wordt welke zorg we waar gaan aanbieden. Thuis, of in het ziekenhuis. Zo bouwen we samen aan het ziekenhuis van de toekomst.