Overzicht nieuws
Uitgelicht | Vrijdag 20 juli 2018

OLVG betrokken bij Wereld Aids Congres

Komende week wordt het grootste congres ter wereld over hiv en aids in Amsterdam georganiseerd. Zo’n 18.000 artsen, onderzoekers en mensen met hiv komen naar Nederland om de nieuwste kennis en ervaringen te delen. Ook OLVG, met ’s lands grootste hiv-behandelcentrum, speelt een rol bij dit belangrijke congres.

In de week van 23 tot en met 27 juli komen wetenschap, belangenbehartiging en mensenrechten samen voor het Wereld Aids Congres om beleid en programma's te versterken rondom aids. Ons ziekenhuis speelt een belangrijke gezondheids- en maatschappelijke functie op het gebied van hiv. Het OLVG Hiv-behandelcentrum is met circa 3100 patiënten het grootste hiv-behandelcentrum in Nederland.
Gedurende de conferentie vinden er verschillende activiteiten in de stad plaats. Als OLVG willen we vooral stilstaan bij het tijdig laten testen van hiv. Anno 2018 lopen mensen nog steeds te lang rond met zorgen en schaamte over hun seksualiteit en mogelijke hiv-infectie. Mensen die hiv hebben, maar dit nog niet weten, durven zich niet te laten testen uit vrees voor het label van hiv-positief. Met alle gevolgen van dien. In Nederland moet er nog meer aandacht aan hiv worden besteed. Er blijft onbegrip, angst en natuurlijk stigma, vooral onder bepaalde groepen. We moeten blijven werken om dit te veranderen. Het Hiv-behandelcentrum van OLVG wil daarom bijdragen aan meer openheid op dit gebied.

Million Positive Faces

De HIV vereniging heeft de campagne #millionpositivefaces opgezet, in samenwerking met OLVG en ViiV Healthcare. Insteek van deze campagne is om een miljoen selfies te verzamelen, om tijdens de Wereld Aids Conferentie een krachtig statement te maken tegen stigma en discriminatie van mensen met hiv.
Ook u kunt meedoen met deze campagne. Zo laat u - net als de raad van bestuur van ons ziekenhuis - zien dat u solidair bent met mensen met hiv in Nederland en over de hele wereld.

Doe mee, upload uw eigen selfie en deel het bericht met vrienden, familie en collega’s. Samen gaan we voor de miljoen selfies!

De Positive Flame Tour

Tijdens de Positive Flame Meet & Greet van de NVBH, SHM en V&VN hiv-consulenten, op woensdag 25 juli, gaan hiv-artsen, hiv verpleegkundig consulenten en medewerkers van Stichting hiv monitoring hun steentje bijdragen. De Positive Flame Tour is een drietal indrukwekkende tours langs verschillende meet & greet-plekken, waaronder OLVG, locatie Spuistraat: 37 fakkeldragers wandelen gezamenlijk vanaf het hiv/aids-monument naar het DeLaMar Theater. Iedereen is welkom om de plekken te bezoeken tijdens de tour. 
De fakkel wordt onder andere gedragen door Nobelprijswinnaar Françoise Barré-Sinoussi, die in de jaren tachtig het hiv-virus ontdekte en Timothy Brown, de enige persoon die is genezen van hiv. De oudste fakkeldrager is in de 80, de jongste is 6 jaar oud. Verpleegkundig consulent hiv/aids Klaas Hoeksema zal namens V&VN hiv-consulenten als ambassadeur deelnemen aan de tour, internist Kees Brinkman doet dat namens OLVG. 

Betrokken zorgverleners en afdelingen