Overzicht nieuws
Uitgelicht | Maandag 14 oktober 2019

OLVG-apotheker gaat verspilling tegen met medicijnenmarktplaats

Om verspilling van dure geneesmiddelen tegen te gaan heeft OLVG-apotheker Piter Oosterhof – samen met apotheker Jelmer Faber – PharmaSwap gelanceerd: een besloten marktplaats waar apothekers vraag en aanbod bij elkaar kunnen brengen van niet-verstrekte geneesmiddelen.

Medicijnen van uitstekende kwaliteit

Zowel patiënten als apotheken en leveranciers houden geregeld medicijnen over. Hierbij  gaat het om medicijnen die volgens de geldende wetgeving bewaard zijn gebleven - en daarmee van uitstekende kwaliteit zijn - maar uiteindelijk na het verstrijken van de houdbaarheid worden weggegooid in de apotheek. Om deze verspilling van geneesmiddelen tegen te gaan bedacht OLVG-apotheker Piter Oosterhof drie jaar geleden –  samen met apotheker Jelmer Faber – PharmaSwap.

Succesvolle pilot

De afgelopen maanden is er een pilot uitgevoerd met 20 deelnemende apotheken die hun vraag en aanbod met elkaar deelden. Tijdens deze pilot zijn in totaal 68 verpakkingen opnieuw verhandeld, een besparing van € 54.000. ’Dit heeft onze verwachtingen overtroffen', aldus Oosterhof.

Miljoenen besparen

Met een potentie van 2000 apotheken in Nederland, verwacht Oosterhof met PharmaSwap een significante circulaire impact te kunnen maken in de farmaceutische kolom (apotheek, groothandel en farmaceutisch bedrijf). 'Uit onderzoek blijkt dat de verspilling van geneesmiddelen zo’n € 100 miljoen per jaar bedraagt, maar welk deel daarvan in de farmaceutische kolom plaatsvindt is onbekend. Het zou fantastisch zijn als we voor € 5 tot 10 miljoen kunnen besparen en zo als apothekers ons steentje bijdragen aan het verminderen van deze verspilling.’

Winnaar Duurzame Zorgprofessional

Afgelopen donderdag, op de Dag van Duurzaamheid, wonnen Oosterhof en zijn collega-apotheker zowel de publieks- als de juryprijs voor beste initiatief in de verkiezing Duurzame Zorgprofessional. Hiermee hopen de apothekers PharmaSwap te kunnen laten groeien. 'We hebben aangetoond dat de verspilling significant is. Nu gaan we met collega’s, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), het ministerie van VWS en zorgverzekeraars bespreken hoe dit verder op te pakken.'

Betrokken zorgverleners en afdelingen