Overzicht nieuws
Uitgelicht | Zaterdag 9 juni 2018

OLVG aangesloten bij Anser prostaatnetwerk

Om te zorgen voor betere zorg voor patiënten met prostaatkanker, hebben 7 ziekenhuizen waaronder OLVG, hun kennis en expertise gebundeld in het prostaatnetwerk Anser. De ziekenhuizen in het Anser prostaatnetwerk bieden gestandaardiseerde zorg op het hoogste niveau op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten. 

Samen met de overige zes deelnemende ziekenhuizen zijn er het afgelopen anderhalf jaar kwaliteitsnormen met elkaar afgesproken voor het complete zorgtraject, van diagnose en de verschillende behandelmethoden tot nazorg. Voor operaties is bewust gekozen voor één locatie, zodat patiënten geopereerd worden door de meest ervaren operateurs: de Anser prostaatoperatiekliniek in Rotterdam. 

Ver boven de norm

Bij prostaatkanker is aangetoond dat naarmate een operateur de prostaatoperatie vaker uitvoert, het risico op onder andere erectiestoornissen en incontinentieproblemen aantoonbaar lager is bij ziekenhuizen die de prostaatoperatie vaker uitvoeren. Daarom zijn er ook strengere volumenormen voor prostaatverwijderingen; ieder ziekenhuis moet dan minimaal 100 operaties per jaar verrichten. 

De Anser operatiekliniek gaat ver boven deze norm uit, hier verrichten operateurs jaarlijks individueel ten minste 150 ingrepen. Niet voor niets wordt naar verwachting de Anser prostaatoperatiekliniek de grootste kliniek van Nederland met circa 1.000 operaties op jaarbasis. Dat is meer dan een derde van het totaal aantal prostaatoperaties in Nederland. 

Keuzevrijheid patiënt

Uroloog George van Andel van OLVG is een van de initiatiefnemers van het Anser prostaatnetwerk: ‘We kiezen als Amsterdams ziekenhuis voor deze samenwerking omdat we binnen dit netwerk de beste zorg kunnen bieden aan onze patiënten.’ De diagnostiek, overige behandelingen en nazorg blijft een gespecialiseerd multidisciplinair team uitvoeren. Van Andel: ‘Patiënten die een operatie nodig hebben, verwijzen wij voor dit deel van de behandeling naar de Anser prostaatoperatiekliniek. Mocht een patiënt liever op een andere locatie geopereerd worden, dan kan dat uiteraard. De keuze ligt, zoals dat nu ook het geval ik, altijd bij de patiënt.’

Concentratie van zorg nu realiteit

De concentratie van operaties en de intensieve samenwerking op het complete zorgtraject kan rekenen op steun van de zorgverzekeraars. In Nederland voert ongeveer de helft van de ziekenhuizen nog prostaatoperaties uit. De behandelvolumes lopen sterk uiteen. Door initiatieven als het Anser prostaatnetwerk wordt concentratie van zorg en aantoonbaar betere behandeling van prostaatkanker realiteit.   

Deelnemende ziekenhuizen 

De ziekenhuizen binnen het Anser prostaatnetwerk zijn: Albert Schweitzer ziekenhuis, Erasmus MC, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Haaglanden Medisch Centrum, Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Maasstad Ziekenhuis en OLVG.

Betrokken zorgverleners en afdelingen