Overzicht verwijsnieuws
Uitgelicht | Woensdag 30 mei 2018

Nu ook Sheathless-techniek in OLVG

In april kreeg OLVG bezoek van de Amerikaanse interventiecardioloog Augusto Pichard die met name geïnteresseerd was in ons TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation)-programma. Hij leerde op zijn beurt onze artsen de Sheathless-techniek aan.

Prof. Pichard is voormalig directeur van het Cardiac Catheterization Lab in het Washington Hospital Center en sinds kort medisch adviseur van de firma Abbott. Augusto Pichard was met name geïnteresseerd in ons TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation)-programma. Deze behandeling vindt in OLVG plaats onder lokale verdoving en zonder de lies open te snijden. Voor de VS is dit zeer uniek en vooruitstrevend.

Minder kans op complicaties

Pichard leerde onze artsen op zijn beurt de Sheathless-techniek aan, een manier van opereren waarbij de wond in de lies zo klein mogelijk blijft met daardoor minder bloedverlies en minder kans op complicaties. OLVG voert ca. 75 TAVI-behandelingen per jaar uit, voornamelijk via een femoralis benadering. De sheathless-techniek zorgt ervoor dat femoralis benadering veiliger wordt, ook bij patiënten met een lastige perifere anatomie.

TAVI-spreekuur

Al onze patiënten worden preoperatief begeleidt door onze verpleegkundig specialist. Tijdens het TAVI-spreekuur kan de patiënt met zijn contactpersoon alle vragen stellen over de behandeling en de nazorg. Na de TAVI-behandeling komt de patiënt nog eenmaal op het TAVI-spreekuur. Wij houden zowel pre- als post TAVI-dyspnoeklachten bij met NYHA-klasse.

Resultaten

Uit de resultaten in onderstaande grafiek blijkt dat 31 % van de patiënten al bij geringe inspanning beperkt wordt in het dagelijks functioneren. Bij 59% is er enige beperking van inspanningsvermogen pre TAVI. Na de ingreep zien we wat bij 67% geen beperking meer wordt ervaren bij inspanning.

 

Betrokken zorgverleners en afdelingen