Meer informatie over MijnOLVG
In MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
De pacemaker wordt via de liesader ingebracht en met een katheter naar het hart gebracht. Met kleine weerhaakjes hecht het apparaatje zich vast aan de wand van de rechter hartkamer. De pacemaker kan vervolgens draadloos via de huid worden ingesteld en uitgelezen.
Bij een klassieke pacemaker zit de pacemaker onder de huid en is deze met een draad verbonden met het hart. Het voordeel van de minipacemaker is dat het risico op complicaties kleiner is, zoals infecties en huid- en draadproblemen. De batterij van de minipacemaker gaat bovendien wel 8 tot 13 jaar mee en daarna kan er een tweede minipacemaker bijgeplaatst worden.
Cardioloog Jonas de Jong over de nieuwe ontwikkeling: ‘Bijzonder aan dit nieuwe type is dat deze met een bewegingssensor het samentrekken van de boezem kan detecteren. Hierdoor is deze ook geschikt voor patiënten die een normaal (sinus) hartritme hebben. Dat maakt het mogelijk om deze bij een veel grotere groep in te zetten. Het oude type was het meest geschikt voor patiënten met een permanente hartritmestoornis (boezemfibrilleren). De nieuwe pacemaker is een mooie aanvulling op het arsenaal aan behandelingen dat we kunnen inzetten om patiënten op een zo min mogelijk ingrijpende manier te helpen.’