Overzicht verwijsnieuws
Uitgelicht | Dinsdag 28 januari 2020

Nieuw in OLVG: spreekuur Speekselklieren

Enkele maanden geleden is de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie in OLVG, locatie Oost gestart met een spreekuur voor patiënten met aandoeningen aan de speekselklieren. MKA-chirurg Nynke Skorpil, gespecialiseerd in de speekselchirurgie, legt uit welke klachten ze vaak tegenkomt.

Het meest voorkomende probleem met de speekselklieren is pijn en zwelling. Dit kan komen door infectie, obstructie of veranderde productie van het speeksel, door medicatiegebruik of aandoeningen zoals Sjögren. Voor de diagnose Sjögren werken we samen met de afdeling reumatologie en kan een speekselonderzoek of speekselklierbiopt soms helpen bij de diagnose. Ook kunnen mensen last krijgen van een tumor (zowel goed- als kwaadaardig). Als de klachten niet overgaan, dan kan de patiënt bij het nieuwe spreekuur van MKA terecht.

Speekselsteentjes

Nynke en haar collega’s zien ook veel speekselsteentjes. Die geven klachten zoals pijn en zwelling in de buurt van de speekselklier. Nynke: ‘Een steentje bestaat uit kalkzouten en en kan zich vormen in de uitvoergang van de speekselklier of in de speekselklier zelf. De grootte kan variëren van enkele millimeters tot enkele centimeters. Door de afsluiting van de uitvoergang ontstaat stuwing van speeksel in de speekselklier en dan kan het speeksel niet weg. Er kan dan een ontsteking ontstaan. Spoelen of zuurstimulatie is soms al voldoende om het probleem op te lossen. Zo niet, dan kan antibiotica en/of het verwijderen van het steentje uitkomst bieden. De verwijdering is soms mogelijk onder plaatselijke verdoving, maar soms is algehele narcose nodig. De mogelijkheid van het gebruik van een sialo-endoscopie kan soms erg nuttig zijn, maar daar moeten we in het OLVG helaas nog even op wachten. Wel hebben we een nauwe samenwerking met ziekenhuizen in de omgeving waar we zo nodig naar kunnen verwijzen voor een behandeling met sialo-endoscopie.  Als er meerdere speekselsteentjes zijn of recidiverende speekselstenen, wordt er ook wel voor gekozen om de hele speekselklier te verwijderen.

Intensieve samenwerking

De MKA-chirurgen van OLVG werken bij de behandeling van afwijkingen in de speekselklieren regelmatig samen met KNO-specialisten van OLVG en MKA-chirurgen in omliggende ziekenhuizen, zoals het Spaarne Gasthuis (SG), AVL en Amsterdam UMC, locatie VUmc. Nynke: ‘De hoofdhalschirurgie heeft veel overlappingen met het KNO-specialisme, vandaar dat we samen optrekken. In het SG, het AVL en het VUmc doen we vaak samen operaties om onze kennis te delen. Dat is uniek en voor deze bijzondere expertise noodzakelijk.

 Spreekuur Speekselklieren MKA

 Patiënten met de volgende afwijkingen van de speekselklieren kunnen terecht op dit spreekuur op locatie Oost :

  • Ontstekingen
  • Speekselstenen

  • Cysten

  • Zwelling van een speekselklier

  • Zwelling in een speekselklier

 Intercollegiaal overleg

 OLVG, locatie Oost: 020 - 599 36 04
 

 

Betrokken zorgverleners en afdelingen