Overzicht nieuws
Uitgelicht | Dinsdag 30 mei 2017

Nieuw Multidisciplinair spreekuur voor patiënten met een Gastro Intestinale Tumor (GIT)

Sinds 29 mei is voor patiënten bij wie kanker in het spijsverteringskanaal is vastgesteld een wekelijks multidisciplinair spreekuur ingericht op OLVG, locatie Oost. Hierbij ziet de patiënt in één afspraak de verschillende zorgverleners die bij de behandeling zijn betrokken en worden de definitieve diagnose en de mogelijkheden van behandeling besproken.

Tot nu toe zagen patiënten met darmkanker of een andere vorm van kanker in het spijsverteringskanaal eerst de MDL-arts (maag-, darm-, leverarts) waarbij de diagnose en het behandelplan werden besproken. Pas daarna werden de afspraken gemaakt met de overige betrokken specialismen. ‘We merken dat patiënten sterke behoefte hebben om hun aanstaande behandelaren direct te spreken om de start van de therapie concreet te maken’, aldus dr. Olle The, MDL-arts en voorzitter GIT-care OLVG en Oncologisch Centrum Amsterdam, het oncologisch samenwerkingsverband tussen OLVG en het BovenIJ ziekenhuis. 

Meteen vragen stellen

Patiënten spreken tijdens het nieuwe multidisciplinaire spreekuur uur meerdere betrokken specialisten. De afspraak begint bij de MDL-arts die informeert over definitieve diagnose en het voorstel voor behandeling bespreekt. Als in het behandelplan een operatie en/of chemotherapie is opgenomen, heeft de patiënt daarna nog een afspraak met de chirurg en/of de medisch oncoloog. De afspraak eindigt met een gesprek met de casemanager/verpleegkundig specialist. Dit is de vaste contactpersoon in het ziekenhuis voor patiënten met kanker in het spijsverteringskanaal. ‘Met dit nieuwe gecombineerde spreekuur nemen we de wachttijd tot het eerste gesprek met behandelaar weg’, zegt casemanager Madelon Mok. ‘Het is fijn dat patiënten direct hun eerste vragen kunnen stellen aan de behandelend artsen.’

Als  een behandeling met chemotherapie wordt geadviseerd, volgt in dezelfde week nog een tweede afspraak bij de oncoloog voor verdere informatie. Patiënten kunnen hierdoor thuis alles even laten bezinken en met meer gerichte informatie een afweging maken of de voorgestelde therapie in overeenstemming is met de eigen wensen. Voordeel voor patiënten bij wie een operatie mogelijk is, is dat zij de chirurg op dezelfde dag spreken en dat dat hierdoor de doorlooptijd tot de operatie iets verkort kan worden.

Heeft u vragen over dit nieuwe spreekuur?

Neem dan contact op met de casemanagers GIT:

  • OLVG, locatie Oost: 020 599 22 61
  • OLVG, locatie West: 06 51 17 15 02 

Betrokken zorgverleners en afdelingen