home

Levensgrote Nachtwacht te bewonderen in OLVG

Vanaf dinsdag 17 november zijn in OLVG Oost en West twee levensgrote replica’s van de Nachtwacht te zien. Nachtwacht on Tour is een initiatief van Rijksmuseum en Philips, die vandaag bekend maakten hun twintigjarige samenwerking met vijf jaar te verlengen. OLVG is het startpunt van een tour langs Nederlandse ziekenhuizen om zorgpersoneel te steunen.

De Nachtwacht biedt voor OLVG-collega’s én -patiënten de mogelijkheid om een moment van rust te vinden in een bewogen, intens jaar waarin het coronavirus een zware stempel drukt op alle collega’s in het ziekenhuis. De werken zijn enkele weken te bezichtigen op zowel locatie Oost, op poliplein 3, als op locatie West in de kapel.

Ontspannen door kunst

Herre Reesink is longarts en voorzitter van de kunstcommissie van OLVG. Hij maakt de gevolgen van het coronavirus van dichtbij mee: 'Het coronavirus vraagt veel (veer-)kracht van collega’s. We staan schouder aan schouder, als één OLVG, voor elkaar en voor onze patiënten. Kunst kan de focus van het moment tijdelijk verleggen zodat je kunt ontspannen. Het is daarom uniek dat met twee Nachtwacht-replica’s onze collega’s in de zorg op beide locaties, dichtbij de werkplek, de kracht van dit schilderij kunnen ervaren. De symboliek van de nachtwacht die over burgers waakt is dan ook zeer toepasselijk op de situatie in de ziekenhuizen.

De Nachtwacht is niet alleen een meesterwerk maar ook een icoon van onze stad Amsterdam én van Nederland. We zijn Rijksmuseum en Philips dankbaar dat deze levensgrote replica’s onze collega’s en patiënten van OLVG bezinning en ook troost kunnen bieden.'

Samen inspanningen leveren

De impact van de coronamaatregelen zijn groot voor de maatschappij. Dat Rijksmuseum en Philips zich zo inzetten om kunst op deze manier naar ziekenhuizen te brengen, is tekenend voor de inspanningen die we sámen leveren om het virus te bestrijden. Afgelopen zomer reisden de replica’s ook al langs verpleeg- en verzorgingstehuizen.

Andere ziekenhuizen die ook interesse hebben voor het initiatief Nachtwacht On Tour kunnen zich aanmelden via: nachtwacht@rijksmuseum.nl.