Overzicht verwijsnieuws
Uitgelicht | Vrijdag 23 maart 2018

Leefregels na totale heupprothese: geen beperkingen meer

Vanaf deze maand hanteert OLVG geen beperkingen meer voor patiënten na een totale heupprothese operatie. Luisteren naar de eigen pijngrens is het devies. De postoperatieve leefregelprotocollen die voorheen werden gehanteerd, zijn onnodige beperkend gebleken voor de patiënt. Luxaties worden hiermee niet voorkomen.

PICO

De leefregels voor patiënten na een totale heupprothese waren al langer een punt van discussie tussen orthopedisch chirurgen en fysiotherapeuten. Onder de paraplu van Value Based Health Care is bekeken welke leefregels bewezen effectief werken. Fysiotherapeut Jelmer Jager en verpleegkundig teamleider Berber Selten doken voor het onderzoek de literatuur in en deden een search met behulp van het PICO-model:

  • P = patiënten met een totale heup prothese
  • I = wel leefregels
  • C = geen leefregels
  • O = luxaties

De belangrijkste conclusie: een beperkt of zelfs geen leefregelprotocol leidt niet tot meer luxaties van de totale heupprothese. De afwezigheid van leefregels leidt echter wel tot een vlottere hervatting van activiteiten en tot een vergroting van de patiënttevredenheid. Dit geldt voor alle chirurgische benaderingen. Hierbij is belangrijk dat de patiënt luistert naar de pijngrens die hij of zij ervaart.

De praktische uitwerkingen? De patiënt mag bijvoorbeeld in iedere houding slapen en niet, zoals voorheen werd geadviseerd, de eerste 6 weken alleen op de rug. Als de patiënt veilig zonder krukken kan lopen, is het ook mogelijk om weer auto te rijden.

Meer informatie

Betrokken zorgverleners en afdelingen