Overzicht nieuws
Uitgelicht | Donderdag 20 december 2018

Koninklijke onderscheiding voor Hans van der Schoot

Vandaag ontving Hans van der Schoot een koninklijke onderscheiding voor zijn verdiensten in de ziekenhuiszorg in Amsterdam en de gezondheidszorg in Nederland. Astrid Nienhuis, burgermeester van Heemstede, reikte de onderscheiding uit in de kapel van OLVG locatie Oost.

Hans van der Schoot ontvangt lintje

‘Hans is een topbestuurder met een groot maatschappelijk hart. Met zijn visie op de ziekenhuiszorg in groot Amsterdam, heeft hij OLVG gevormd tot een topklinisch ziekenhuis waar jaarlijks ruim 500.000 mensen de beste medische zorg krijgen. Hans treedt zelf niet snel op de voorgrond, maar brengt juist anderen vanuit vertrouwen in positie. Hij is een maker van mensen. Daarom hebben zoveel collega's altijd graag met hem gewerkt en heeft hij veel voor ons ziekenhuis en de patiënten in Amsterdam bereikt‘, aldus Maurice van den Bosch, voorzitter raad van bestuur OLVG.

Verdiensten

In zijn rol als bestuursvoorzitter heeft hij met groot succes de fusie tussen 2 grote ziekenhuizen in Amsterdam begeleid. Onze Lieve Vrouwe Gasthuis en het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis zijn samen gegaan in OLVG, het grootste opleidingsziekenhuis van Nederland. OLVG heeft inmiddels een unieke positie als stadsziekenhuis in Amsterdam en biedt jaarlijks medische zorg aan circa 500.000 patiënten. Er vinden ongeveer 7.000 bevallingen per jaar plaats: 65% van de nieuwe Amsterdammers wordt in OLVG geboren. OLVG kent de grootste Eerste Hulp van Nederland en vormt de kern van de acute zorg in Amsterdam.

Hans’ invloed in het Nederlandse zorglandschap

Hans creëert in zowel Amsterdam als op landelijk niveau draagkracht voor zijn visie op goede betaalbare zorg voor iedereen. Hij speelde een belangrijke rol in landelijke organen als het bestuur van Santeon, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de vereniging Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ) en Dutch Hospital Data (DHD).

Tevens maakte Hans in 2017 deel uit van de klankbordgroep “Ontregel de Zorg”; een initiatief van de VVAA (Vereniging van Artsen Automobilisten) omarmd door het Ministerie van VWS, met als doel het verminderen van de ervaren regeldruk voor professional en patiënt.

Loopbaan

De loopbaan van Hans begon in 1980 in het Wilhelmina Gasthuis te Amsterdam als anios thoraxchirurgie en vervolgens als aios gynaecologie/fellow oncologie in het Sint Lucas Andreas ziekenhuis/Onze Lieve Vrouwe Gasthuis/AMC. Na een korte uitstap als gynaecoloog naar het Refaja/Drechtsteden (fusie)ziekenhuis Dordrecht, startte Hans in 1994 in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis als hoofd en MSRC-opleider gynaecologie. Vanaf 2005 was Hans voorzitter van de raad van bestuur van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis. Van maart 2013 tot april 2018 was Hans voorzitter raad van bestuur OLVG.

Per 1 april 2018 heeft Hans zijn voorzitterschap raad van bestuur OLVG overgedragen en is hij benoemd tot voorzitter van de vereniging Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ). Hans blijft tot eind 2018 werkzaam als lid raad van bestuur bij OLVG.