Overzicht nieuws
Uitgelicht | Dinsdag 16 juni 2020

Kneden en knijpen: 800 stressballen cadeau voor coronapatiënten

Ze vroegen er 100, maar kregen er maar liefst 800. Op zoveel stressballen hadden Marijntje Hultzer en Suzan Jonkers, ergotherapeuten in OLVG, niet gerekend toen ze een oproep deden om de balletjes te doneren. De gulle gift is gelukkig erg welkom; de ergotherapeuten gebruiken de stressballen namelijk voor de revalidatietraining van coronapatiënten.

Ergotherapeuten en fysiotherapeuten behandelen in OLVG dagelijks mensen die door langdurige opname op de IC en/of ziekte erg verzwakt zijn geraakt. Ze helpen patiënten hun spierkracht terug te krijgen en hun lichaam weer op de juiste manier te gebruiken. Door het coronavirus is het aantal patiënten op hun afdeling behoorlijk toegenomen.

Afbeelding patiënt met stressbal

Te zwak om armen te heffen

’De hausse aan coronapatiënten kwam bij ons vijf, zes weken later. We zochten trainingsmateriaal dat we al heel vroeg kunnen inzetten in het revalidatietraject van deze patiënten. Vaak zijn deze patiënten dan nog te zwak om de armen te heffen of actief te trainen. Door in de stressbal te kneden of knijpen, kunnen ze op een heel laagdrempelige manier zelf of met hun naasten hun motoriek oefenen en hun spierkracht vergroten’, aldus de ergotherapeut.

Wat extra houvast

Normaal gesproken maken de therapeuten gebruik van herbruikbaar trainingsmateriaal, maar dat is bij coronapatiënten niet mogelijk door de strikte isolatie- en hygiënemaatregelen die voor hen gelden. De extra grote donatie komt dus goed van pas, vertelt Marijntje: ‘Fijn dat we onze patiënten en hun families zo een kleine service kunnen bieden. Zij zijn in ieder geval erg blij met de stressballen. Het biedt ze wat extra houvast en zelfstandigheid in de onzekere periode waar ze doorheen gaan.’

Betrokken zorgverleners en afdelingen