Overzicht nieuws
Uitgelicht | Dinsdag 5 maart 2019

Instrumentmakers OLVG gaan 3D

De medisch instrumentmakers van OLVG gebruiken tegenwoordig een 3D-printer voor medische doeleinden. Zo ontwikkelden zij onlangs een 3D-prikarm.

Je kunt het zo gek niet bedenken, of het is tegenwoordig te produceren met een 3D-printer. Zo ook in de medische wereld. Het biedt soms een beter en goedkoper alternatief, omdat hiermee - met behulp van een CT-scan of digitale 3D-tekening - een voorwerp precies kan worden nagemaakt in kunststof of metaal. Denk bijvoorbeeld aan unieke botten , schedels, medisch instrumenten, apparaten en disposables voor diverse doeleinden.

3D-armfantoom

OLVG heeft als een van de weinige niet-academische ziekenhuizen al veel waardevolle ervaring opgedaan met het doorontwikkelen van de 3D-printtechniek. Zo hebben de medisch instrumentmakers samen met het OLVG Leerhuis, de afdeling die gaat over professionalisering van de leeromgeving, onlangs het eerste prototype van de 3D-prikarm ontwikkeld. Hiermee kunnen zorgverleners in opleiding oefenen met bijvoorbeeld bloedprikken of toedienen van een infuus. Deze is in alle opzichten beter dan de reguliere oefenarm, vertelt medisch instrumentmaker Sjors Besseling: ‘Normale oefenarmen zijn duur en zeer zwaar. De 3D-printer kan in kunststof printen – lichter dus, en dat is vele male goedkoper. Ook kunnen we de arm volledig naar wens ontwerpen en printen. Zo kunnen we bijvoorbeeld de aderen in gewenste dieptes en dus moeilijkheidsgraad door de arm laten lopen.’ Het eerste prototype wordt op dit moment uitvoerig getest. Uiteindelijk moet de oefenarm de reguliere oefenarmen in de OLVG-oefenlabs gaan vervangen.  

 

Hulpstukken bij orthopedische ingrepen

Ook de afdeling Orthopedie in OLVG maakt veelvuldig gebruik van de 3D-printer. Melinda Witbreuk, orthopedisch chirurg, gebruikte als een van de eersten 3D-printmogelijkheden in OLVG. Zij kwam hiermee in aanraking tijdens haar werkzame periode bij de VU: ‘Voor meerdere ziektebeelden kan een 3D-printer van nut zijn. Bij het opereren van een afgegleden heupkop of andere groeiafwijking in botten heb ik veel aan 3D-geprinte beelden. Daarnaast werk ik geregeld met 3D-geprinte boor- en zaagmallen, die mijn orthopedische operaties vergemakkelijken omdat ik dan niet op het oog hoef te opereren. De boor- en zaagmal wordt eerst 3D-getekend met behulp van een CT-scan van het te opereren bot.’

Toekomst

Vera Lagerburg, klinisch Fysicus: ‘We zijn nog niet zo ver dat we ook implantaten of protheses ontwerpen en printen, maar in de toekomst gaan we dit waarschijnlijk wel gaan doen.